Skoplje razmatra novi zahtev Budimpešti za ekstradiciju Gruevskog

Region 11. maj. 202213:591 komentar
Podeli:
Izvor: Robert Atanasovski/AFP

Ministar pravde Severne Makedonije Nikola Tupančevski izjavio je da se razmatra novi zahtev Budimpešti za izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je 2018. pobegao u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne u slučaju "Tenk".

Tupančevski je ukazao na novonastale okolnosti aludirajući na nedavnu presudu na sudjenju za prisvajanje para stranke na čijem je čelu bio i kupovinu građevinskog zemljišta nazvanom „Parcele na Vodnom“ u kojem je Gruevski prvostepeno osuđen na sedam godina zatvora.

„Ponovo se pravi procena u kom pristupu treba obnoviti taj zahtev zbog nekih drugih okolnosti. Pretpostavljam da ste u toku sa novim presudama i to nam sve daje obavezu da budemo oprezni jer znate da smo u više navrata odbijeni“, rekao je Tupančevski, a preneo portal 360stepeni.mk.

Presuda u slučaju „Placevi na Vodnom“ nije pravosnažna i o njoj će morati da se izjasni Apelacioni sud u Skoplju.

U slučaju "Tenk", za nezakonitu kupovinu luksuznog službenog mercedesa, dvogodišnju zatvorsku katnu Gruevskom je potvrdio Vrhovni sud, a bivši premijer i nekadašnji neupitni lider VMRO DPMNE ima pravosnažnu kaznu od godinu i šest meseci zatvora u slučaju organizovanja nasilja nad političkim protivnicima nazvanom "Nasilje u Centru".

Osnovni krivični sud u Skoplju će 20. maja odlučivati o slučaju TNT u kojem je Gruevski optužen da je u vreme kad je bio na vlasti naručio da se sruši zgrada u izgradnji biznismenu koji je sa svojom strankom napustio koaliciju sa VMRO DPMNE i prešao na drugu stranu.

Protiv Gruevskog se u Skoplju vodi još nekoliko postupaka, uključujući izborne neregularnosti u slušaju nazvanom "Titanik" i malverzacije prilikom izgradne autoputeva, a osumnjičen i da je organizovao nasilje nad poltičkim protivnicima u parlamentu Severne Makedonije 27. aprila 2017. godine.

Portal nedeljnika Fokus napominje da je Ministarstvo pravde Severne Makdonije poslednji put i zahtev za izručenje Gruevskog uputilo 13. juna 2019. godine.

Taj medij dodaje da je Gruevskom krajem prošle godine istekao trogodišnji azil, ali da Mađarska nije zvanično obavestila Ministarstvo pravde o trenutnom statusu izbeglice, odnosno da li su doneli odluku o produženju azila.

Gruevski je 2018. godine, nakon što je prethodno ispraznio svoje bankovne račune sa 120.000 evra, pobegao iz Makedonije kako bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne u slučaju "Tenk". Prema istrazi iz Severne Makedonije, Gruevski je u Madjarsku stigao preko Albanije, Crne Gore i Srbije.

Komentari

Vaš komentar