Skoplje osudilo natpise „Makedonija je Bugarska“ u bugarskom parlamentu

Region 25. jun 202213:52 > 18:296 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

Skoplje je osudilo natpise "Makedonija je Bugarska" koje su nosili neki poslanici u parlamentu Bugarske tokom sednice o francuskom predlogu za ukidanje veta Severnoj Makedoniji i zatražilo da bugarski zvaničnici osude taj "eksplicitni govor mržnje i teritorijalne pretenzije".

Pročitajte još:

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Severne Makedonije najoštrije osuđuje jučerašnje natpise ‘Makedonija je Bugarska’, koji su se mogli videti u rukama pojedinog poslanika tokom sednice za prvu tačku Narodne skupštine Republike Bugarske, ali koje su i usmeno prenošeni sa govornice“, navodi se u saopštenju.

Takve poruke su u suprotnosti sa evropskim demokratskim vrednostima, ali i sa dogovorom o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, i ne doprinose negovanju principa i duha tog sporazuma dve susedne zemlje.

„Republika Severna Makedonija očekuje od bugarskih zvaničnika da osude eksplicitni govor mržnje i teritorijalne pretenzije prema Severnoj Makedoniji, kao krajnje neprimeren čin prema susednoj prijateljskoj zemlji“, navodi se u saopštenju ministarstva Bujara Osmanija.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je uručilo bugarskom Ministarstvu spoljnih poslova odgovarajuću verbalnu notu sa ovom sadržinom.

Komentari

Vaš komentar