Skoplje očekuje da Sofija osudi teritorijalne pretenzije bugarskih političara

Region 09. jul. 202113:011 komentar
Podeli:
skoplje
Izvor: N1

Skoplje je ocenilo da predizborni spotovi političkih stranka u Bugarskoj, u kojima se izražavaju teritorijalne pretenzije prema Severnoj Makedoniji, "nisu u duhu izgradnje prijateljstva i evropskih vrednosti" i zatražilo je od Sofije da se ogradi od takvih nastupa i da ih osudi.

Stranka bivšeg vicepremijera Bugarske Krasimira Karakačanova VMRO BND (Bugarski nacionalni pokret) u kampanji za parlamentarne izbore je objavila spotove „Makedonija je Bugarska!“ i „Mi branimo Bugarsku“, u kojem se nalaze i kadrovi Ohrida.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je saopštilo da očekuje da se zvanični predstavnici Bugarske ograde i da osude takve nastupe partije, jedne od potencijalnih učesnika u bugarskom parlamentu.

„U naporima za jačanje dijaloga i ušvršćivanje poverenja kako bi se unapredili dobrosusedski odnosi, objavljivanje predizbornih spotova u kojima se izražavaju teritorijalne pretenzije i jednostrana osećanja pripadnosti i prisvajanja susedne države, nije u duhu izgradnje prijateljstva i poštovanja evropskih vrednosti, za koje se zajedno mnogo zalažemo“, navodi se u saopštenju.

Lider VMRO BND Krasimir Karakačanov je u brojnim nastupima negirao postojanje makedonske nacije i jezika, a vlada Bojka Borisova, u kojoj je bio potpredsednik i ministar odbrane blokirala je početak pregovora Severne Makedonije sa EU.

Vanredni parlmentarni izbori u Bugarskoj biće održani 11. jula, pošto nijedna partija ni kolicija nije uspela da formira parlamentarnu većinu nakon izbora 4. aprila. Stranka Karakačanova na tim izborima nastupa u koaliciji dve partije pod imenom „Bugarski patrioti“.

Komentari

Vaš komentar