Makedonski ministar: Identifikacija žrtava iz autobusa trajaće sedam dana

Region 24. nov 202119:26 > 20:20
bugarska autobus nesreća severna makedonija
Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izavio je u Sofiji da će identifikacija tela poginulih u nesreći autobusa u Bugarskoj trajati sedam dana.

Povezane vesti:

Osmani je to rekao posle sastanka sa bugarskim tužiocima koji vode istragu saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo 45 državljana Severne Makedonije, kada se autobus skopskog „Besa transa“ u utorak rano ujutro zapalio na autoputu u blizini Sofije, na povratku iz Istanbula sa turističke ture.

Istakao je da je važno je da identifikacija tela poginulih započeta i dodao da su u tom procesu aktivni makedonski eksperti, koji su juče doputovali u Sofiju.

„Proces identifikacije na osnovu DNK materijala će trajati sedam dana. To informacija je važna za porodice i državu da mogu da planiraju“, rekao je Osmani i dodao da je veliki broj porodica došao u Sofiju da čeka informacije i da ih je zamolio da se vrate u Skoplje.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova, nakon što bude završena identifikacija država će prezeti tela poginulih i organizovati transport do Skoplja, gde će porodice moći da ih preuzmu.

Osmani je rekao da je na sastanku sa bugarskim tužiocima stekao utisak da je ovoj istrazi dat vrhunski proritet i da ozbiljno rade na tome da što brže dobiju rezultate.

„Na sastanku sa tužiocem je bilo reči i o špekulacijama kojih ima u javnosti i naglašeno je da to ne pomaže istrazi, da su štetne, netačne i da nisu potekle iz istrage ili od tužioca“, rekao je šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani.

Komentari

Vaš komentar