Severna Makedonija zatvara kafane i produžava trajanje policijskog časa

Region 05. apr. 202116:44
Podeli:
Izvor: Robert Atanasovski/AFP (arhiva)

Vlada Severne Makedonije je produžila policijski čas i zatvorila ugostiteljske objekte, kladionice i vežbaonice da bi sprečila ubrzano širenje novog talasa epidemije kovida-19.

Ta nova ograničenja, koja će važiti do 20. aprila, objavio je premijer Zoran Zaev i upozorio da je sadašnji „talas“ epidemije, s britanskim sojem koronavirusa, neuporedivo opasniji nego prethodni.

„Kod obolelih se stanje pogoršava mnogo brže, čak i posle prvog kontakta. U ovom talasu obolevaju i mladi ljudi i posledice i kod njih mogu da budu izuzetno opasne, čak i fatalne“, rekao je Zaev.

Građane je pozvao da u naredne dve sedmice ostanu kod kuće, da ne izlaze ako nije nužno i da se nipošto ne okupljaju.

Te mere uvedene zbog Uskrsa po julijanskom kalendaru, očekuje se da će smanjiti širenje zaraze i pritisak na zdravstvo, rekao je Zaev.

Premijer je najavio „pojačane inspekcijske kontrole i policijske aktivnosti da bi se sprečilo nesavesno masovno grupisanje“.

„Ključno je da se ograniči broj kontakata s drugim ljudima. Ovo je trenutak kada je potrebna potpuna mobilizacija građana i društva radi zaštite javnog zdravlja“ rekao je on i izrazio žaljenje što su sanitarne mere do sada nedovoljno poštovane mere.

Na snazi ostaje, kako je rekao Zaev, „stroga zabrana grupisanja više od četiri osobe“.

Po odluci Vlade, policijski čas, koji je do sada trajao od 22.00 do 5.00, od utorka će počinjati u 20h.

U vreme policijskog časa biće dozvoljeno izvođenje pasa u šetnju od 22 do 23h, ali najviše do 100 metara daleko od kuće ili stana.

Kafanama, restoranima i barovima će od srede biti zabranjeno da primaju goste, dok će moći da se obavlja isporuka hrane naručene telefonom ili onlajn.

Zabranu da primaju goste imaće i hoteli i moteli, kao i ugostiteljski lokali na benzinskim pumpama, kao i kladionice, koje će uplate moći da primaju samo preko štanda ili pulta.

Izuzetak su jedino ugostiteljski objekti na oba međunarodna aerodroma – u Skoplju i Ohridu.

Od srede je zabranjen i rad vežbaonica, fitnes klubova, sportskih sala, kao i organizovanje i učestvovanje na seminarima, kursevima i svim vrstama konferencija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar