Šest smrtnih slučajeva i 478 novozaraženih koronavirusom u Sloveniji

Region 18. apr. 202115:19
Podeli:
Izvor: Jure Makovec/AFP

U Sloveniji je u zadnja 24 sata od posledica kovida-19 umrlo šest ljudi, a potvrđeno je 478 novih slučajeva zaraze, uz 18,2 posto pozitivnih testova, objavila je u nedelju slovenačka vlada.

Trend poboljšanja epidemiološke situacije nastavlja se nakon što je protekle nedelje došlo do relaksacije nekih protivepidemijskih mera posle zatvaranja od 11 dana, dok broj hospitalizovanih stagnira i dalje je prilično visok.

U bolnicama je 631 pacijent, od čega njih 153 na intenzivnim odeljenjima, broj aktivnih slučajeva pao je na manje od 12.000, a prosečan broj zaraza u jednom danu na nedeljnom nivou smanjio se na 795. Do sada je od posledica kovida-19 umrlo ukupno 4.159 ljudi, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Prema najnovijim podacima, do sada je vakcinisano 17,7 posto stanovništva. Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) saopštio je da očekuje kako će se do prvih dana sledeće nedelje biti vakcinisano više od polovine ljudi starosti od 60 do 70 godina, nakon što je već vakcinisano više od polovine populacije iznad 70 godina.

„Želimo što više vakcinisanih, a starost je najvažniji faktor koji izaziva teži oblik bolesti“, kazala je epidemiološkinja Marta Grgič Vitek iz NIJZ.

Zahvaljujući padu novih slučajeva zaraze, koji je primetan u prethodna četiri dana, vlada je od ponedeljka dopustiila ponovni rad lokala na otvorenom, čime ugostitelji nisu zadovoljni i traže da se delatnost uskoro otvori u potpunosti, jer su doživeli velike štete u višemesečnom zatvaranju.

Od ponedeljka je u Sloveniji osim toga, uz vrlo strog protivepidemijski okvir, ponovo dopušteno okupljanje do 100 ljudi, s time da skup treba da se prijavi policiji, čemu je doprinelo mišljenje ustavnog suda da su restrikcije vlade do sada bile nesrazmerne i zahtevalo se od vlade da precizno odredi uslove za takva okupljanja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar