Šefica kancelarije u CG: SZO nije za obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa

Region 24. jan. 202115:563 komentara
Podeli:
MUP Republike Srbije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ne preporučuje obavezno uvođenje vakcinacije protiv koronavirusa, jer imperativne norme nisu pravi put kada je reč o uspešnom sprovođenju imunizacije, kazala je šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović.

Ona je za agenciju Mina rekla da je na zemljama da odluče da li će vakcinacija protiv kovid-19 biti obavezna ili ne, prenela je RTCG.

Prema njenim rečima, SZO preporučuje da je potrebno raditi na boljoj informisanosti građana i njihovom ohrabrivanju da se vakcinišu, kao i stvaranju uslova da vakcinacija bude jednostavan izbor za građane.

„Samo kroz efikasnu i dvosmernu interakciju sa građanima možemo očekivati da će bezbedne vakcine biti prepoznate kao delotvorna mera koja čuva zdravlje i živote svih“, poručila je Brajović.

Ona je naglasila da bi jedino za zdravstvene radnike bilo prihvatljivo da vakcinacija bude snažno preporučena, ali nikako obavezna.

Brajović je kazala da u situacijama kada je vakcinacija na dobrovoljnoj osnovi nezadovoljavajuća, a transmisija infekcije na neprihvatljivo visokom nivo, moguće je očekivati da će pojedine zemlje razmatrati mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije.

„U takvim okolnostima treba sa posebnom pažnjom sagledati uvođenje sankcija ili novčanih kazni, budući da su to mere koje uvek produbljuju nejednakosti“, kazala je Brajović.

Na pitanje kada se može očekivati kraj epidemije, s obzirom na to da je vakcinacija u nekim državama već počela, Brajović je odgovorila da se procenjuje da će tokom 2022. godine dovoljno osoba širom sveta imati razvijen imunitet kroz vakcinaciju.

Brajović je navela da je u državama širom sveta do sada administrirano 53,8 miliona doza vakcina, a da se kampanje imunizacije sprovode u 52 zemlje, od čega je 41 zemlja visokog nivoa rizika.

Ona je dodala da se u 41. zemlji administrira jedna vakcina, dok se u 11 zemalja sprovodi imunizacija korišćenjem dve vakcine.

„Prema raspoloživim podacima, Fajzer-Biontek vakcina administrira se u 44 zemlje, zatim Moderna u šest zemalja, Sinofarm u četiri, Gamaleja i Sinovak u po tri, dok se Astrazeneka, Kovaksin Kovišild admistriraju u po jednoj zemlji“, navela je Brajović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar