Šef hrvatske diplomatije pozvao preostalih pet članica EU da priznaju Kosovo

Region 16. jun. 202116:47 > 16:4855 komentara
Podeli:
Izvor: OLIVIER MATTHYS / POOL / AFP

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da Hrvatska podstiče pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine, prenela je Hina.

„Hrvatska podstiče ostalih pet članica EU da priznaju Kosovo, jer bi to doprinelo stabilizaciji regiona i samog Kosova“, rekao je Grlić Radman novinarima u Bratislavi, gde učestrvuje na međnarodnoj konferenciji GLOBSEC, na kojoj je tema i situacija na Zapadnom Balkanu.

Povezane vesti

On je rekao da su za stabilnost regiona ključne tri stvari: poštovanje teritorijalne celovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH i  uspostavljanje međusobnog poverenja nakon ratova 1990-tih.

„Teritorijalnu celovitost država Balkana treba očuvati i poštovati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli poslednjih meseci kolanjem nekih famoznih non-pejpera koji su bili usmereni u tom pravcu“, rekao je Grlić Radman.

On smatra da se poverenje može postići iskrenim razgovorima, rešavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama.

BiH zarobljena između centralizma i separatizma

Govoreći o BiH, rekao je da je ta zemlja zarobljena između dve političke tendencije – centralizma, odnosno unitarizma i separatizma.

Povezane vesti

„To podriva temelje stabilne BiH i negativno se odražava na položaj hrvatskog naroda u BiH“, istakao je Grlić Radman.

Ponovio je stav Zagreba da BiH kao multietnička država treba da sprovede i reformu izbornog zakona koja ide u smeru eliminacije bilo kojeg oblika diskriminacije i kršenja jednakopravnosti.

Grlić Radman je rekao da Hrvatska iskreno zagovara evroatlanski put BiH i da na svim međunarodnim forumima drži tu zemlju u fokusu, jer joj je u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna susedna država.

Komentari

Vaš komentar