Savet bezbednosti odbacio rusko-kineski predlog rezolucije o ukidanju OHR u BiH

Region 22. jul. 202122:11 > 23:186 komentara
Podeli:
Izvor: Johannes EISELE / AFP

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je sa dva glasa za i 13 uzdržanih odbacio nacrt rezolucije Rusije i Kine kojom se traži ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, prenela je Televizija Republike Srpske.

Povezane vesti:

Ruski ambasador Dimitrij Poljanski primio je tu odluku sa žaljenjem i zamolio da se ne prave dalji destruktivni koraci, dok je ambasador Kine u Savetu bezbednosti istakao da imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika nema legitimtet.

U nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlašćenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u Bosni i Hercegovini.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH 27. maja su imenovali Šmita za novog visokog predstavnika. Rusija se nije saglasila sa tom odlukom, niti je o tome glasao Savet bezbednosti.

Šmit bi trebalo da preuzime funkciju 1. avgusta nakon ostavke Valentina Incka, koji je tu dužnost obavljao 12 godina.

Komentari

Vaš komentar