Šarović: Pozdraviću ako Šmit krene putem traženja kompromisa

Region 03. avg. 202120:562 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da bi pozdravio odluku novog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita ako krene putem traženja kompromisa, ocenivši da bi, ako Šmit rešenja bude tražio kroz nova nametanja, to postati sunovrat u kome će svi biti na gubitku.

Šarović je istakao da je donedavni Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ostavio Šmitu „teško nasleđe, donoseći odluku koje je podelila političku javnost, ali i celokuno društvo Bosne i Hercegovine“.

Radi se o Inckovoj odluci da nametne izmene Krivičnog zakona BiH, koji se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina.

„Možda je to Incko uradio i zbog svoje lične biografije, ali ovome čoveku kao i svima nama je ostavio veliki teret. Teško će mu biti sa nama, a i nama će biti teško sa njim“, istakao je on.

Šarović je ocenio da je iz prvih Šmitovih obraćanja „jasno da će dijalog biti sredstvo njegovog nastupa, a upravo su razgovor i dijalog ono što i srpski predstavnici potenciraju kao rešenje krize“.

„Nema napretka dok se domaće vlasti ne dogovore o velikim pitanjima. Nijedan Visoki predstavnik ne može donositi velike odluke, već to moramo mi sami. Verujem da će se Šmit, kao sjajan diplomata i kao neko ko zna da nije dobio podršku Sajeta bezbednosti za imenovanje, odlučiti za put kompromisa“, naveo je on.

Lider SDS-a je i liderima partija iz Republike Srpske ukazao da moraju da procese „vode mudro i da preveliko pokazivanje mišića nije put ka rešenju“.

„Smatram da mi, kao predstavnici iz Republike Srpske, treba da imamo inicijative, vodeći računa o našim interesima, kako prebroditi ovu krizu. Dijalog bez pobednika je jedino rešenje ove krize“, zaključio je Šarović.

Komentari

Vaš komentar