Sarajevo već sprema tužbe po „Inckovom zakonu“, Banjaluka uzvraća kontrazakonom

Region 28. jul. 202119:268 komentara
Podeli:

Izmene Krivičnog zakonika BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida, danas su stupile na snagu. Njima će se kažnjavati i poricanje zločina počinjenih u ratu, a dok u Sarajevu poručuju da su već počeli sa pripremanjem prvih tužbi, iz Banjaluke najavljuju odgovor kontrazakonom.

Od danas je i službeno. Ko u Bosni i Hercegovini negira genocid i ratne zločine ili veliča one koji su ih počinili, odgovaraće. Predviđeno je to izmenama Krivičnog zakona koje je pre osam dana nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko.

Povezane vesti

Za N1 kaže, sve je već zapisano u odredbama EU iz 2008. godine.

„Znači, ja nisam doneo odluku gde je bio genocid, ja nisam doneo odluku ko je dobio doživotne kazne, ko su ratni zločinci, ali ja sam to pretvorio u zakon. I u tom smislu ja imam mirnu savest“, rekao je Incko.

A i pre stupanja zakona na snagu, Tužilaštvo BiH krenulo je sa pripremama.

„Nakon što je Visoki predstavnik Valentin Incko, u petak objavio odluku, u narednim danima već smo počeli zaprimati prijave od nekoliko građana, tako da su neki predmeti već formirani“, saopštilo je Tužilaštvo.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik, reagujući na zakon, poručuje da će se založiti da svaki građanin Republike Srpske bude zaštićen.

„Pozivam sve ljude u Republici Srpskoj, prilikom svakog saznanja o eventualnom delovanju SIPA-e ili obaveštajne službe, da obaveste nadležnu policiju. Naša policija je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani – šta god to značilo. Ako neko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprečavati“, rekao je Dodik.

Istovremeno, Republika Srpska sprema i zakonski odgovor. Radna grupa Narodne Skupštine tog entiteta definisala je izmene Zakona o dopuni krivičnog zakonika, te ih, je uputila Vladi.

Između ostalog u izmenama je definisano i do 15 godina zatvora za nazivanje Republike Srpske “genocidnom”.

Ovaj i još jedan zakon naći će se pred poslanicima u petak na Posebnoj sednici, a kako su pojedini članovi pravnog tima NSRS rekli, sve je rađeno po dogovoru lidera srpskih stranaka.

Komentari

Vaš komentar