SAD šalju svog čoveka na Balkan da pomogne borbu protiv kriminala i korupcije

Region 20. dec 202114:5220 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

SAD će imenovati stalnog pravnog savetnika koji će raditi na povećanju kapaciteta za istrage, krivična gonjenja i suđenja u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Srbiju i Severnu Makedoniju.

“Stalni pravni savetnik će predstavljati Ministarstvo pravde SAD i Kancelariju za razvoj, pomoć i obuku tužilaštava u inostranstvu (OPDAT) u sprovođenju tehničke pomoći koju finansira Biro Stejt departmenta za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona, kako bi se povećali kapaciteti za istragu, krivično gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizovani kriminal širom Zapadnog Balkana”, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, stalni pravni savetnik će imati mandat od aprila 2022. godine na 14 meseci, sa mogućnošću produženja, a njegovo sedište će biti u Ambasadi SAD u Zagrebu.

Aktivnost će uključivati tehničku pomoć, savete o istrazi i krivičnom gonjenju, kao i analizu postojećih ili zakona na čekanju, navodi američko ministarstvo i dodaje da će savetnik blisko sarađivati sa osobljem ambasada SAD u različitim balkanskim zemljama.

Komentari

Vaš komentar