RSE: Svetski jevrejski kongres odbacio izveštaj komisije RS o Srebrenici

Region 29. jul. 202123:5333 komentara
Podeli:
potočari srebrenica
Izvor: Faruk Zametica/N1

Potpredsednik Svetskog jevrejskog kongresa Menahem Rozenšaft u potpunosti je odbacio zaključke o Srebrenici koje je saopštila međunarodna komisija formirana od Vlade Republike Srpske, ocenivši njen Izveštaj kao sramotan za akademsku zajednicu.

Vlada Republike Srpske je 11. juna predstavila Izveštaj komisije, koja je zaključila da u Srebrenici nije počinjen ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Komisija je konstatovala da su hiljade ljudi u Srebrenici ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za te zločine treba kazniti.

Pročitajte još

Rozenšaft je naveo da se Izveštaj komisije, predvođene izraelskim akademikom Gideonom Grajfom, kosi sa utvrđenim činjenicama u međunarodnom pravu i da „očito ignoriše“ presude Međunarodnog krivičnog suda UN za bivšu Jugoslaviju, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je naveo da je komisija, koju je Vlada RS formirala u februaru 2019. godine, „sa ciljem istraživanja stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine“, uveliko zasnovala Izveštaj na jednom izdvojenom mišljenju nakon suđenja u jednom od ranih predmeta tog suda u Hagu.

Rozenšaft je rekao da je komisija imenovana na inicijativu „separatističkog lidera bosanskih Srba (Milorada Dodika) koji negira genocid“, i da je na njenom čelu izraelski akademik „poznat po pro-srpskim stavovima“.

„Kao sin dvoje preživelih iz Aušvica i Bergen-Belsena, koji su se posvetili prenošenju dokaza o zločinima počinjenim nad evropskim Jevrejima tokom Holokausta budućim generacijama, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u Izveštaju“, naveo je Rozenšaft.

On je napisao da je reč o dokumentu „koji zaslužuje da bude poslat na đubrište istorije“ i koji je „korišćen jedino za demonstraciju moralnih propusta pojedinaca, ‘korisnih idiota’ koji se upuštaju u poricanje i iskrivljavanje genocida“.

„On se takođe pridržava spisa odavno diskreditovanih negatora genocida u Srebrenici kao jevandjelja, ne osvrćući se na pisanje istoričara i pravnih naučnika koji su došli do dijametralno različitih zaključaka“, naveo je Rozenšaft.

Potpredsednik Svetskog jevrejskog kongresa dodaje da Izveštaj „odbacuje ili ignoriše“ sve što su naveli međunarodni sudovi, „kao i zaključak da su ubistva i progoni u Srebrenici bili čin genocida“.

U više navrata u Izveštaju, navodi Rozenšaft, Bošnjaci su predstavljani kao agresori, a bosanski Srbi „kao žrtve u prekrajanju istorije koja podseća na opravdanja ministra propagande Trećeg rajha, Jozefa Gebelsa, za nacistički nemački antisemitizam“.

On ocenjuje da je Grajf imenovan na čelo komisije „verovatno da bi se dala pseudo-akademska aura onome što je očigledno trebalo da bude još jedno pobijanje, ili u najmanju ruku umanjivanje rasprostranjenih kršenja međunarodnog prava, među njima i užasnih zločina protiv čovečnosti i genocida, koji su počinile paravojske bosanskih Srba i njihovi rukovodioci tokom balkanskih ratova devedesetih“.

Komisija, koja je označena kao međunarodna, formirana je u skladu sa Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske iz avgusta 2018. godine, tokom sednice na kojoj je odbačen raniji izveštaj, radjen 2003. i 2004. godine. U tom izveštaju tadašnja Vlada RS je priznala da je u Srebrenci počinjen genocid nad Bošnjacima.

Snage Republike Srpske su u julu 1995. godine ubile oko 8.000 muškaraca i dečaka u Srebrenici i okolini. Taj zločin je jedini na prostoru bivše Jugoslavije koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Komentari

Vaš komentar