RSE: Nemačka traži sankcije od EU za zvaničnike RS, Mađarska protiv

Region 17. nov. 202120:444 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Nemačka je u organima Evropske unije pokrenula pitanje sankcija protiv zvaničnika Republike Srpske koji ugrožavaju Dejtonski sporazum, čemu se oštro suprotstavila Mađarska, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

RSE navodi da je Nemačka zatražila od Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) da izradi dokument sa predlozima za sankcije protiv zvaničnika tog entiteta Bosne i Hercegovine.

Povezane vesti

O tom pitanju se raspravljalo na današnjem sastanku političkog i bezbednosnog komiteta EU, na nivou ambasadora članica, a nemačku inicijativu snažno je podržala Češka.

Međutim, više izvora sa sastanka potvrdilo je za RSE da je inicijativa naišla na oštar otpor Mađarske.

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se 6. novembra sa srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Laktašima. Orban nikada nije zvanično posetio Sarajevo, glavni grad BiH.

Sastavljanje dokumenta sa predlozima za sankcije, koji treba da izradi EEAS, redovna je procedura kada se na nivou EU pokreće pitanje sankcija protiv neke zemlje ili entiteta.

Priprema tog papira ne zahteva jednoglasnost država članica EU, ali bi EEAS više volela da ima podršku svih članica, rekli su izvori za RSE.

Sama odluka o sankcijama donosi se konsenzusom svih država članica EU.

Nemačka inicijativa dolazi u vreme Dodikovih najava povlačenja saglasnosti Republike Srpske na formiranje institucija BiH.

U pismu članovima Predsedništva BiH, američki državni sekretar Entoni Blinken danas je ponovio stav Vašingtona da će jednostrano povlačenje iz državnih institucija BiH biti praćeno uvođenjem sankcija.

Komentari

Vaš komentar