Rojters: Uzrok nesreće na autoputu u Bugarskoj verovatno ljudska greška

Region 25. nov. 202120:06
Podeli:
Izvor: STOYAN NENOV / REUTERS

Uzrok nesreće na autoputu u Bugarskoj, kada se zapalio autobus iz Severne Makedonije sa 52 putnika, od kojih je njih 45 poginulo, verovatno je ljudska greška, javlja Rojters pozivajući se na preliminarne nalaza bugarskih istražnih organa.

Autobus je prevozio turiste, među kojima i veliki broj dece, iz Severne Makedonije koji su se vraćali s turističkog putovanja u Tursku, a oko dva sata ujutro u utorak zapalio se na autoputu u zapadnoj Bugarskoj.

U dosadašnjoj istrazi je otklonjena mogućnost terorističkog napada i početna sumnja da su dodatni kanisteri sa gorivom prouzrokovali požar, a ustanovljeno je i da nije došlo do eksplozije.

„Trenutno je najverovatnije i jedino objašnjenje ljudska greška“, rekao je čelnik Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov na konferenciji za medije.

On je naveo kako „autopsije ukazuju na to da su žrtve uglavnom poginule usled gušenja zbog požara, a ne zbog sudara ili povreda o eksplozije“.

Povezane vesti

Predmet istrage je i da li su nesreći mogli doprineti loše označavanje traka, nedostatak odgovarajućih znakova i reflektora, kao i loša organizacija saobraćaja na auto-putu.

„Naše je mišljenje da saobraćajna barijera u koju je autobus prvo udario, ne samo da nije korisna, već je opasna za saobraćaj i zapravo je doprinijela nesreći“, rekao je Sarafov.

Autobus je udario u prepreku na desnoj strani i zapalio se zbog trenja, a porom je skrenuo ulevo da bi se zaustavio na preprekama koje odvajaju dva smera auto-puta, objasnili su istražitelji.

„Svedoci su rekli da je nakon prvog udarca izbio požar, a autobus se ubrzo napunio dimom“, istakao je glavni istražitelj Marijan Marinov.

„Niko nije mogao izaći na prva vrata zbog jake vatre. Svi su se okupili ispred zadnjih vrata, ali su ona bila blokirana saobraćajnim preprekama koje su zaustavile autobus“, rekao Marianov.

Jedan od putnika, koji je preživeo tako što je razbio prozor u zadnjem delu autobusa, svedočio je da je osam osoba iskočilo iz zapaljenog vozila, navela je portparolka državnog tužioca Sijka Mileva.

Posle nesreće na bolničkom lečenju zadržano je sedmoro putnika.

Britanska agencija navoid da je Bugarska danas poslala dva zvaničnika u Severnu Makedoniju kako bi od porodice preuzeli uzorke DNK, neophodnih za identifikaciju žrtava, saopštio je Sarafov.

Komentari

Vaš komentar