Rekordan broj žena u novom sazivu slovenačkog parlamenta

Region 16. maj. 202214:183 komentara
Podeli:
Izvor: Jure Makovec/AFP

Slovenački parlament će imati najveću rodnu uravnoteženost do sada, jer će od 90 poslanika u novom sazivu 36 biti žene, uključujući novu predsednicu.

Bivši sudija i jedan od osnivača Pokreta sloboda Urška Klakočar Zupančič izabrana je za predsednicu parlamenta, čiji je mandat počeo u petak, 13. maja.

Povezane vesti

„Posle dobrih 30 godina nezavisnosti, žena je preuzela Državni zbor i možda je ovo prva najava promene koja je ovoj zemlji preko potrebna“, rekla je Klakočar Zupančič.

Parlamentarna partija s najvećom rodnom ravnopravnošću je Pokret sloboda, sa više od polovine ženskih parlamentarnih predstavnika.

Kod dva mlađa koaliciona partnera buduće vlade, socijaldemokratske partije i Levice, žene čine više 40 odsto poslanika.

Za prethodni parlament izabrane su 22 žene, ali se do kraja mandata taj broj povećao zamenom poslanika koji su preuzeli funkcije u izvršnoj vlasti.

Rodna ravnoteža će verovatno biti veća i u novoj vladi Slovenije. Do sada je objavljeno da će žene biti na čelu sedam od 18 ministarstava, u odnosu na samo dve ministarke u dosadašnjoj konzervativnoj vladi.

„Jednakost žena u društvu treba da se podrazumeva“, izjavio je predsednik Pokreta sloboda i verovatno budući premijer Robert Golob.

Pokret sloboda je na izborima 24. aprila osvojio 35,5 odsto glasova i 41 poslanički mandat, dok je Slovenačka demokratska stranka dosadašnjeg premijera Janeza Janše osvojila 23,5 odsto glasova i 27 zastupničkih mandata.

Komentari

Vaš komentar