Rekonstrukcija vlade u CG: Krivokapić predložio 16 ministarstava, URA protiv

Region 06. okt. 202116:517 komentara
Podeli:
Izvor: Betaphoto/Vlada Crne Gore/Bojana Čupić

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić predložio je da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsednička mesta, 16 ministarstava i da se podele četiri najobimnija resora, saopšteno je nakon sastanka lidera parlamentarne većine sa predsednikom vlade.

Lideri parlamentarne većine novinarima su kazali da je predlog Krivokapića da se podele obimni resori: kapitalnih investicija, javne uprave, digitalnog društva i medija, prosvete, nauke, kulture i sporta, te ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Povezane vesti

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je dat rok do 8. oktobra da stranke daju sugestije i da dva dana kasnije imaju zajednički stav i rešenja.

“Ako su 38 poslanika i premijer saglasni sa rekonstrukcijom, onaj ko je protiv toga treba da se suoči sa građanima i kaže zašto je protiv toga“, naveo je Milačić.

Pozvao je sve kolege iz većine, naročito iz URA, da dođu do kompromisa i iskoriste “veliku šansu za kompletno društvo“.

“U draftu premijera je navedeno da bi četiri najglomaznija resora mogla da dožive rekonstrukciju. To su resori prosvete, javne uprave, kapitalnih investicija i ekologije“, naveo je Milačić.

Potpredsednik URA Miloš Konatar kazao je da dogovor Demokratskog fronta (DF) i Demokrata ne obavezuje njegov pokret i nema podršku.

Ako se ne dođe do dogovora, Vlada nastavlja da funkcioniše, dok joj se ne izglasa nepoverenje“, rekao je Konatar.

Dodao je da predlog Krivokapića nije detaljan i da je to nacrt uopštenih konstatacija o kojima treba da se nastave dalji pregovori.

„To je samo polazna osnova na kojoj možemo dalje da razgovaramo“, naglasio je Konatar.

Ponovio je stav Građanskog pokreta URA da Vlada mora ostati ekspertska i nestranačka.

“Dritan Abazović i njegova pozicija potpredsednika Vlade je jedna od tri političke pozicije koje su podeljene. Niko nije rekao da je Abazović kao ekspert i nestranačka ličnost u Vladi, već kao plod dogovora“, naveo je Konatar.

Dva pristupa

Rekao je i da su se iskristalisala dva pristupa.

“Jedan pristup kolega koji je na fonu sporazuma između Demokratskog fronta i Demokrata i stav URA da je rekonstrukcija moguća na principima na kojima Vlada već postoji“, pojasnio je Konatar.

Na kraju je ponovio da bi sve drugo bilo novi politički momenat.

Lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković rekao je da je atmosfera na sastanku bila takva da su “ostavljena vrata za dalje dogovore“.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da je 38 poslanika vladajuće većine imalo veoma bliske stavove da je potrebna rekonstrukcija Vlade, a da su tri poslanika URA imala drugačiji stav.

„Krivokapić je kazao da šta god se dogovori parlamentarna većina, njemu je prihvatljivo“, kazao je Mandić.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da je činjenica da je 38 poslanika na jednoj strani, a tri poslanika URA na drugoj.

“Čini mi se da se ne vidi izlaz iz ove situacije“, upozorio je Knežević.

Komentari

Vaš komentar