Region se pridružio čestitkama Bajdenu

Region 20. jan. 202122:453 komentara
Podeli:
Džo Bajden, zakletva, inauguracija
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

I državni zvaničnici iz regiona čestitali su predsedniku SAD Džozefu Bajdenu stupanje na dužnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je ranije danas čestitku predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu povodom njegovog današnjeg stupanja na dužnost, poželevši mu dobro zdravlje i mnogo uspeha na dobrobit SAD i svih američkih gradjana, saopšteno je u Beogradu.

Vučić je naveo da veruje da će Bajden dužnost predsednika obavljati „sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom, koja odlikuje njegovu dugu političku karijeru i bogato državničko iskustvo“.

Vučić je podsetio da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD i da su do sada obeležavani „važni jubileje iz zajedničke istorije, sećajući se svetlih primera našeg savezništva na strani istine i pravde“.

Ti primeru su, nastavio je Vučić, „bili snažan podsticaj da mi, u Srbiji, nastojimo da odnose sa SAD vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, uprkos ožiljcima koje su ostavila vremena nerazumevanja i neslaganja“.

„Uveren sam da ćemo, uz medusobno poštovanje i zajedničke vrednosti, u Vama imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje“, poručio je Vučić Bajdenu.

Na kraju čestitke Vučić je pozvao novog predsednika SAD da poseti Srbiju i izrazio nadu da je Bajdenu prethodni boravak 2016. godine u Beogradu „ostao u lepom sećanju“, kao i da je „želja za bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana“.

Čestitke uputili Đukanović i Krivokapić

Crnogorski predsednik i premijer, Milo Đukanović i Zdravko Krivokapić, poručili su večeras novom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da će u Crnoj Gori imati prijatelja i partnera.

U čestitki Bajdenu povodom njegovog stupanja na dužnost, Đukanović je naveo da će novi američki predsednik u Crnoj Gori imati iskrenog prijatelja i, u okviru potencijala te zemlje, pouzdanog partnera i odgovornog saveznika, kao i „stabilnog regionalnog aktera, u suočavanju i iznalaženju odgovora na kompleksne globalne izazove i otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu“.

POVEZANE VESTI

„Vaša dokazana privrženost transatlantskom zajedništvu, decenijska upućenost u složenost odnosa s obe strane Atlantika, kao i upućenost u procese na globalnom planu i snažna vera u medjunarodnu saradnju i multilateralizam, ulivaju nadu da samo udruženi na temeljima zajedničkih tekovina i vrednosti demokratije možemo da nastavimo da gradimo slobodan i bezbedan bolji svet“, naveo je Đukanović.

U čestitki, koju je uputio u ime gradjana Crne Gore i u svoje ime, Djukanović je naveo da se raduje novim susretima sa Bajdenom i nastavku uspešne saradnje, prenose mediji.

„Radujem se nastavku uspešne saradnje utemeljene na odnosima medjusobnog poverenja izgradjenog u vremenu traumatičnih dogadjaja i promena u našem regionu, i jačanju više od 140 godina dugih medjudržavnih i diplomatskih veza Crne Gore i SAD, na dobrobit svih crnogorskih i američkih gradjana“, napisao je Đukanović.

Bajdenu je uputio i „najbolje želje za uspeh u vršenju odgovorne funkcije“.

„Molim Vas da primite izraze mog najvišeg uvažavanja i prijateljske pozdrave“, dodao je Đukanović.

Krivokapić je Bajdenu i novoj potpredsednici SAD Kamali Haris čestitao putem Tvitera.

„Srdačne čestitke predsedniku Džozefu Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris povodom stupanja na dužnost. U Vladi Crne Gore imaćete prijatelja i partnera u svim poslovima na dobrobit naših naroda i država“, napisao je Krivokapić.

On je novim liderima SAD čestitao i na engleskom jeziku.

„Čestitke predsedniku Džozefu Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris na važnoj inauguraciji! Povratak multilateralizmu i saradnji ojačaće našu novorodjenu demokratiju i podsetiti slobodni svet da smo zajedno jači“, naveo je Krivokapić u poruci na engleskom.

Čestitku uputio i Zaev

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, čestitao je večeras predsedniku SAD Džozefu Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris stupanje na dužnost, i poželeo im mandat ispunjen uspešnim politikama koje ujedinjuju.

Zaev je na Fejsbuku napisao da je siguran da će to biti mandat u kojem će „američka demokratija biti globalni primer koji inspiriše“.

„Predsedniče Bajden radujem se vremenu pred nama u kojem verujem da ćemo produbiti savezništvo Severne Makedonije i SAD, kao i bliske veze i prijateljstvo medju našim gradjanima“, poručio je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je istakao da je bio na svečanosti koju je povodom inaguracije priredila Ambasada SAD u Skoplju, i da je u razgovoru s ambasadorkom Kejt Meri Berns „potvrdjeno zajedničko zalaganje za unapredjenje strateškog partenrstva dve zemlje“ – SAD i Severne Makedonije.

Plenković: Hrvatska i SAD su prijatelji i partneri

Hrvatski premijer Andrej Plenković na Tviteru je nakon inauguracije Bajdena i rekao da su Hrvatska i Sjedinjene Države prijatelji i partneri i da se raduje jačanju bilateralnih odnosa sa SAD.

„Čestitke novom predsedniku Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris. Hrvatska i Sjedinjene Države su prijatelji i partneri. Radujem se jačanju bilateralnih odnosa i našeg transatlantskog saveza!“, naveo je hrvatski premijer.

 

Komentari

Vaš komentar