Rastu tenzije oko ustoličenja Joanikija na Cetinju, moguća i zabrana okupljanja

Region 30. avg. 202119:1038 komentara
Podeli:

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić doneo je odluku da neće ići na ustoličenje mitropolita Joanikija da ne bi, kako je objasnio, dao negativan povod. Krivokapić nije isključio mogućnost da se 5. septembra, zbog bezbednosti građana, zabrani okupljanje na Cetinju. U Pokretu URA potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića, za N1 kažu da ustoličenju ne bi trebalo da prisustvuju ni crnogorski, ni srpski predsednik.

Jeste Katunjanin, ali 5. septembar nije dan kada treba biti prkosni serdar – crnogorski premijer neće da se inati, pa rešio da ne prisustvuje ustoličenju mitropolita Joanikija.

„Neću da idem na Cetinje, ne zbog toga što ne bih želeo i što ne bih imao povoda da odem na Cetinje, ne želeći da svojim prisustvom dam bilo kakav negativan povod, iako ja kao Katunjanin razumem sve Cetinjane. Najbolje da mir, da jedni druge poštujemo, uvažavamo, a to ko ide u koju crkvu nek’ mu je sa srećom, neka ide gde hoće“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić zaključuje da je moguća zabrana okupljanja na Cetinju krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po građane.

Povezane vesti

U Pokretu URA potpredsednika Vlade Dritana Abazovića poručuju da je po tom pitanju teško zauzeti stav, ali da bi zbog naraslih tenzija, kako objašnjavaju, bilo bolje da se ustoličenje ne održi na Cetinju.

„Potpuno je razumljivo i opravdano da oni koji smatraju i koji su u pravu da su verska prava Crnogoraca u Crnoj Gori ugrožena da prostestuju tog dana, ali odgovorno je da se svi uzdrže od nekih sukoba“, kaže Jovana Marović.

Krivokapić neće doći, predsednici Crne Gore i Srbije još se nisu izjasnili.

„On bi trebalo da bude neko ko bi potencijalno trebalo da prisustvuje svečanosti ukoliko je pozvan i deli takvo mišljenje, a znamo da ne deli, ali da bude među onima koji će protestvovati tog dana na Cetinju to ne bi trebalo da je pozicija predsednika svih građana i građanki Crne Gore. Mislim da bi zaista trebalo i predsednik Srbije da odluči da ne dođe na Cetinje“, smatra Marović.

Predsednik Crne Gore je poručio da bi bilo pametnije da se ustoličenje izmesti iz Cetinja i obavi negde drugde. Đukanović se, kako je rekao, nada da neće biti u situaciji da 5. septembra i sam bude na Cetinju, tamo gde je, objašnjava, većinska Crna Gora i gde se brani dostojanstvo države.

„Izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića je najbolja potvrda da on stoji iza ekstremističkog pokreta u Crnoj Gori. Bilo bi hrabro i viteški da Đukanović lično prijavi skup i preuzme odgovornost za sve što 5. septembra može da se desi na Cetinju“, ocenio je Andrija Mandić iz Demokratskog fronta.

Drugačijim stilom od onog koji je koristio jedan od lidera Demokratskog fronta i tabloidi u Srbiji na naslovnim stranama, optužuju crnogorskog predsednika da režira nerede na Cetinju. Informer čak kao citat prenosi reči koje srpski patrijarh nije ni izgovorio. A šef srpske diplomatije Nikola Selaković kaže da je uveren da će ustoličenje mitropolita Joanikija proći bez nemilih situacija.

Komentari

Vaš komentar