Rama: Svet u previranju, svedočimo neopisivim zverstvima u 50 sukoba širom sveta

Region 01. jun 202210:25
Podeli:
Izvor: Soeren Stache / POOL / AFP

Demokratija i ljudska prava u različitim delovima sveta podvrgnuti su ozbiljnom testiranju, izjavio je premijer Albanije Edi Rama povodom jednomesečnog predsedavanja te zemlje Savetom bezbednosti UN.

U video poruci koju je objavila Vlada Albanije, Rama je naglasio da nema veće vrednosti koje UN treba da promoviše od pravde i vladavine prava. Prema njegovim rečima, Albanija to promoviše na nacionalnom nivou i štiti na međunarodnom planu.

Povezane vesti

On je naveo da je svet u previranju i da „i dalje svedočimo neopisivim zverstvima u više od pedeset sukoba širom sveta“.

„Prošlo je mnogo vremena otkako smo videli masovna kršenja ljudskih prava, od Darfura do Mijanmara, od Afganistana do Sirije, a međunarodna zajednica se bori da počinioce teških zločina privede pravdi. U Evropi, ožiljci ratova nakon raspada Jugoslavije, još uvek su otvoreni, pogotovo na Kosovu. Činimo sve što možemo da idemo napred bez zaboravljanja prošlosti, obavezujući se da ćemo izgraditi zajedničku budućnost u miru“, rekao je Rama.

Rama je dodao da je ruski rat u Ukrajini doveo u pitanje evropsku bezbednost i uzdrmao svetski poredak zasnovan na pravilima.

„Potrebno je hitno delovati, sada, za spas bezbrojnih žrtava besmislenih sukoba, ali i za sve nas, za ono u šta verujemo, za ono što nas okuplja, kako bismo poštovali zakon, zaštitili multilateralno delovanje“, poručio je.

Dodao je da pravda i mir idu ruku pod ruku i da Albanija ostaje u potpunosti posvećena tim principima.

„Imamo privilegiju da damo glas našim uverenjima i vodićemo Savet bezebdnosti UN sa svom voljom i strašću zarad onog u šta snažno verujemo“, rekao je Rama.

Albanija će od 1. juna do kraja meseca predsedavati Savetom bezbednosti UN, nepunih godinu dana nakon što je izabrana za nestalnu članicu najvišeg tela UN.

Ta zemlja je postala članica UN 14. decembra 1955. godine, a nakon 66 godina članstva, 11. juna prošle godine je prvi put izglasana za jednu od 15 nestalnih članica Saveta bezbednosti.

Mandat joj je počeo 1. januara ove godine, a ističe 31. decembra 2023.

Komentari

Vaš komentar