Rama potvrdio postojanje mape sa promenom granica na Zapadnom Balkanu

Region 17. apr. 202114:06 > 15:0919 komentara
Podeli:
Izvor: JOHN THYS/AFP

Premijer Edi Rama potvrdio je postojanje mape u vezi sa promenom granica zemalja regiona Zapadnog Balkana.

U emisiji „IZBORI 2021 na V +“, Rama je rekao da je mapu video i pre nego što ju je pokazao slovenačkom kolegi Janezu Janši, piše „KoSSev“.

Povezane vesti:

„Razgovarali smo pre izvesnog vremena. Takođe sam video ovaj dokument koji je izašao. Nemam komentar“, rekao je Rama.

Prethodno je slovenački portal „Necenzurisano.si“ objavio dokument za koji se tvrdi da je kopija dokumenta. Prema tom dokumentu, predlaže se redefinisanje granice Kosova i Srbije, ujedinjenje Kosova sa Albanijom, ujedinjenje delova Crne Gore sa albanskom većinom i severne Makedonije sa Albanijom, mogućnost otcepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i ujedinjenja delova zapadne Bosne sa Hrvatskom.

Evropska unija je nekoliko puta rekla da ne zna za takav dokument. Slovenački premijer Janez Janša, čija će zemlja predsedavati Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine, napisao je da su tvrdnje za takav dokument akcije usmerene na „nanošenje štete Sloveniji u EU“.

„Slvenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i evropsku budućnost za zemlje zapadnog Balkana i upravo takvi spisi pokušavaju da spreče ovaj cilj“, napisao je na društvenim mrežama, ali debata se nastavila

Komentari

Vaš komentar