Radulović: Božović nije trebalo da izlazi sa onakvim stavovima

Region 29. jan 202108:323 komentara
Podeli:
Izvor: Printscreen

Novoizabrani ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović izjavio je da je ambasador Srbije Vladimir Božović, koji je u Crnoj Gori proglašen za nepoželjnu ličnost, "verovatno znao da se u ocenama o Podgoričkoj skupštini, iz 1918. godine, kreće po "minskom polju", ali da proterivanje "definitivno nije "primereno zemljama koje žele da grade dobrosusedske odnose".

„Kao što bih možda drugačije postupio da sam tada ministar, tako i da sam bio na mestu ambasadora Božovića ne bih izlazio sa stavovima koji mogu biti osetljivi po unutrašnji konsezus države domaćina ili vredjaju osećanje crnogorskog nacionalnog bića“, rekao je Radulović, za današnju Politiku.

Kako je naveo, „Božović je proglašen ‘personom non grate’ čime mu je ukinuto gostoprimstvo kao diplomate, što znači da je povučena naša saglasnost da on dalje obavlja funkciju izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije u Crnoj Gori“.

„Time je, kada je o ovom pitanju reč, sve jasno“, rekao je Radulović.

On je naveo i da je „potrebno jačati dobrosusedsku saradnju po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrašnje stvari“.

„U tom smislu treba prepoznati i poziv premijera Zdravka Krivokapića premijerki Ani Brnabić da u januaru poseti Crnu Goru, kao i moj telefonski ministru Nikoli Selakoviću u drugoj nedelji moga mandata s namerom da pružim ruku i da krenemo iz početka“, istakao je Radulović.

Kako je dodao, „verujem da su ovi signali prepoznati kako kod tamošnjih zvaničnika tako i kod gradjana Srbije“.

„A ja ću se vrlo rado odazvati pozivu da dodjem u Beograd, čim se steknu uslovi“, rekao je Radulović.

Komentari

Vaš komentar