Radovan Karadžić će zatvorsku kaznu izdržavati u Velikoj Britaniji

Region 12. maj 202117:47 > 18:0814 komentara
Izvor: ICTY

Velika Britanija prihvatila je da se na njenu teritoriju radi izdržavanja kazne prebaci bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, osuđen u Haškom sudu na doživotni zatvor za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Karadžić se nalazi u pritvornom centru UN u Hagu.

On čeka da bude prebačen u zatvor koji se nalazi van Holandije, gde će izdržavati kaznu, između ostalog, za svoju ulogu u masakru u Srebrenici za vreme bosanskog rata (1992-1995), prenosi AFP.

„Radovan Karadžić jedna je od retkih osoba koja je proglašena krivim za genocid. On je odgovoran za masakr muškaraca, žena i dece za vreme genocida u Srebrenici i učestvovao je u nastavku opsade Sarajeva sa svojim bespoštednim napadima na civile“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

Rab je rekao da Britanci treba da budu ponosni na britansku podršku hapšenju Karadžića i njegovom dovodjenju u zatvorsku ćeliju koja ga ćeka, i da je Britanija podržavala potragu za pravdom za te gnusne zločine 30 godina.

Žalbeno veće međunarodnog suda u Hagu pravosnažno je u martu 2019. osudilo bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. Time je pooštrena kazna kojom je Haški tribunal, u martu 2016, Karadžića prvostepeno osudio na 40 godina zatvora.

Pored genocida, Karadžić je osuđen za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Posle smrti bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2006. godine, Karadžić je najviši zvaničnik koji je morao da odgovara za rat u Bosni, navodi Frans pres. Uhapšen je 2008. posle 13 godina skrivanja, pre nego što je predat Haškom tribunalu.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal podigao je u julu 1995.

Komentari

Vaš komentar