Pupovac o zastavama: Neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone RH

Region 14. sep 202117:07 > 17:5033 komentara

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je na konferenciji za novinare da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone Republike Hrvatske, kao i da bi to trebalo da čine Hrvati u Srbiji.

„Svako manifestovanje povezanosti građana sa matičnom zemljom i njenim datumima koji su važni za nacionalnu manjinu se treba odvijati u skladu sa zakonom zemlje u kojoj se živi. To vredi i za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Kad je posredi konkretno pitanje, važno je da se otklone sve zablude. RH ima propisana pravila korišćenja zastava drugih zemalja. Od velike je važnosti da svi razumemo da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone RH i da Hrvati u Srbiji poštuju zakone Republike Srbije”, rekao je Pupovac.

Povezane vesti

„To treba razlučiti od korišćenja zastava koje manjine imaju u Hrvatskoj, a koje su službeno priznate i koje priznanje se temelji na odredbama ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i kojim priznanjem se onda dalje propisuje upotreba toga što je priznato kao zastava pripisuje statutima jedinica lokalne samouprave. Srpska zajednica u RH kao službenu zastavu ima narodnu zastavu Srba koju imamo ovde u prostoru SNV-a, a uz koju je i hrvatska trobojnica”, naglasio je Pupovac.

“Za sutrašnji dan, biće kao i danas i kao što je svaki dan. Biće istaknute ove zastave. Razlika je samo što u pojedinim opštinama te su zastave istaknute na zgradama u kojima se nalaze srpske institucije, a u nekima se nalaze u ovakvim službenim prostorima kao što je ovaj i to ne treba nikome smetati niti ikoga plašiti. Tamo gde toga još nema, gde nisu stećene pretpostavke za to, u skladu sa zakonom i Ustavom, na nama je da stvorimo pretpostavke da se to dogodi”, rekao je Pupovac.

“Bez obzira na različita očekivanja, učinićemo sve da sutrašnji datum ni na koji način ne poremeti odnose u Hrvatskoj, kao ni odnose između Hrvatske i Srbije. Naći ćemo način iskazivanja poštovanja zastavi Srbije, nitko ne treba strahovati za to. Kao što niko ne bi hteo da se u Srbiji ističu zastave mimo zakona, tako to niko ne bi hteo ni u Hrvatskoj. Šaljemo poruku da poštujemo pravni poredak Hrvatske, kao i poredak Srbije”, rekao je Pupovac.

Pupovac je rekao i da je neophodno da predstojeći popis stanovništva u Hrvatskoj prođe u najboljoj atmosferi, kao i da se građanima mora omogućiti da se slobodno izjasne na njemu.

„Za nas je od posebne važnosti da popis stanovništva u Republici Hrvatskoj prođe u najboljoj atmosferi sa maksimumom tolerancije i osećaja slobode za izjašanjavanja koja su ljudima važna u popisu, kao što je njhova etnička, verska i jezička pripadnost. Za nas je to prioritet prvog reda. Očuvati duh tolerancije i dnevno raditi na tome da se taj duh ne narušava, jer je u toku protekle sedmice to narušavanje uzelo ozbiljnog maha, zbog prelevanja sporova oko ustoličenja mitropolita u Crnoj Gori u Hrvatsku“, rekao je Pupovac.

Dodao je da je to raspoloženje bilo „antipravoslavno i „antisrpsko“.

„O tome nije bilo reakcija ni brige od strane onih koji su za to trebalo da vode računa“, istakao je on.

 

Komentari

Vaš komentar