Pupovac: Potrebno suočavanje sa zločinom, politizacija sprečava rešenje pitanja

Region 27. maj. 202213:55 > 14:58
Podeli:
Milorad Pupovac
Izvor: N1

Rasprava između Beograda i Zagreba oko optužnica protiv pilota u akciji “Oluja” je političke prirode i iznose se politički komentari, a pravo pitanje je – šta sa žrtvama, rekao je Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke.

Povezane vesti:

“Mislim da nedostaje ozbiljno suočavanje sa prirodom tog zločina”, rekao je Pupovac u emisiji Studio Live na N1.

On je rekao da ljudima treba objasniti šta se dogodilo jer ne znaju, i svi se fokusiraju na pitanje da li Srbija ima pravo da sudi hrvatskim pilotima.

“Nedvojbeno je da je taj zločin počinjen, zna se odakle su avioni krenuli, viđeni su kad su prešli granicu i videlo se kako se postupalo”, kazao je Pupovac.

Srpsko Tužitelaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina. Optužuju ih da su u operaciji Oluja 7. i 8. avgusta 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

Prema rečima Pupovca, nedostaje interes za saradnju između Hrvatske, Bosne i Srbije. Ta saradnja je prestala 2011. godine, a prestalo se sa praksom da nadležni razmenjuju predmete.

Na pitanje zbog čega je to političko pitanje, odgovara: “Zato što se izbegava njihovo rešavanje. Onda je najbolje politizovati, da se od toga pravi politička priča i kampanja”.

Pupovac je kazao da je odgovornost po pitanju nestalih podeljena između Zagreba i Beograda.

“Treba se saglasiti da je to humanitarno pitanje”, istakao je on.

Što se tiče ratnih zločina, rekao je da su svega četiri presude izrečene zbog zločina tokom akcije “Oluja”, a brojni zločini su počinjeni tokom i nakon te operacije.

Civilne žrtve rata nezavisno od nacionalnosti imaju pravo na odštetu, što uključuje ljude koji su poginuli u vazdušnom napadu na izbegličku kolonu, naglasio je Pupovac.

“Pogrešno je prebacivati krivicu jedni na druge” rekao je on i naglasio da je neophodno obnoviti saradnju.

Upitan koliko pozicija Beograda pomaže ili odmaže srpskoj manjini u Hrvvatskoj, kaže da izjave pojedinih ljudi nisu od pomoći.

“Oni koji prelaze crtu retorički i politički dopuštenih koraka, ne bi smeli kontaminirati odnose. Toga je bilo previše”, rekao je Pupovac.

Na pitanje da li je postojeća situacija narušila odnose sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, koji je najavio da će država zaštiti pilote, kazao je da to nesumnjivo ne doprinosi dobrom funkcionisanju njihove koalicije, ali da će pokušati da reše problem.

Celo gostovanje pogledajte u emisiji N1 Studio Live: