Pupovac: Odnosi Srbije i Hrvatske zapeli, „međusobne udarce“ držimo što dalje

Region 30. jun 202220:51 > 20:573 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) i poslanik SDSS-a u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac kaže za N1 da su odnosi između Srbije i Hrvatske "poprilično udaljeni" i da su "zapeli". A to je, kako je rekao, posledica podela između Hrvata i Srba, ali delimično i zbog toga "da EU zapravo nema ozbiljne inicijave u sređivanju tog važnog segmenta u odnosima u regionu".

POVEZANE VESTI

Na svečanom prijemu povodom Vidovdana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je i predstavnike Srba iz regiona sa kojima je razgovarao. Da li je Vučić zaista čuo predstavnike Srba i šta im je potrebno, da li se osećaju ugroženo od većinskog stanovništva u okolnim zemljama ili se ugroženost poveća kada se poveća zapaljiva retorika Beograda?

„Na žalost, u regionu su se promenile stvari u proteklih 15-ak godina. Ima stvari u boljem smeru, ali ima i stvari u kojima se vraćamo u prošlost. No, najvažnije je da u globalnim okolnostima radimo na očuvanju mira i na unapređenju saradnje“, kazao je Pupovac.

Kaže da se ne opterećuje izjavama i formulacijama bilo čijim dok one, kako je rekao, „ne postanu nešto što izaziva dodatno opterećenje naroda, posebno Srba koji žive u regionu“.

Pupovac kaže i da se sreo sa predsednikom Srbije i razgovarao sa njim o situaciji u regionu.

„Sa Vučićem sam se sreo i razgovarao o odnosima između Hrvatske i Srbije, i o životu Srba u Hrvatskoj, naročito u kontekstu rata u Ukrajini, globalne konfrontacije zapadnih sila i Ruske federacije. To su inače teme kojima posvetimo pažnju na susretima. Današnje okolnosti nisu povoljne za neke rezultate. Udaljenosti između Hrvatske i Srbije su sada poprilične, zapeli su, u nekom smislu to je posledica podela između Hrvata i Srba, a delimično i toga da EU zapravo nema ozbiljne inicijive u sređivanju tog važnog segmenta u odnosima u regionu“, izjavio je Pupovac.

Na pitanje da li ljudi potekli iz 90-tih godina nisu senzibilisani za položaje nacionalnih manjina, Pupovac kaže – da mora da se razgovara.

„Ima tu pomoći, treba razgovarati, i zato sam ovde. Bez obzira koliko je teško stvarati pretpostavke za razgovore, to nema alternativu, to je interes i jedne i druge zemlje. U protivnom stvari kao Petrovačka cesta ili s druge strane, neprestano će nas vraćati sve dublje u prošlost“, rekao je Pupovac.

A prestali smo, naglašava, da radimo na svim bitnim pitanjima.

„…na pravosudnim pitanjima, na pitanju nestalih, na unapređenju izgradnje infrastrukture, energetske saradnje, zaštiti prirodne sredine i unapređenju pitanja nacionalnih manjina“, naveo je Pupovac.

O tome da li stiče utisak da su srpskom rukovodstvu važniji Srbi iz drugih zemalja pre nego iz Hrvatske, Pupovac kaže da ne veruje.

„To dolazi u talasima. Reč je o političkim teškoćama, izazovima, problemima. Sada je to pitanje u Crnoj Gori postalo relevantije nego bilo koje drugo pitanje. Nadamo se da će nakon posete Dritana Abazovića i potpunog usaglašavanja teme Temeljnog sporazuma sa SPC, da će i ta stvar doći u neku vrstu normale“, kazao je Pupovac.

Izjave poput onih koje ume da da ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, a koje vređaju Hrvate, gost emisije „Iza vesti“ nastoji da, kako kaže, drži što je dalje moguće.

„Mi tu razmenu političkih poruka, ne mogu da kažem poruka, nego međusobnih udaraca, prvo nastojimo da držimo što je moguće dalje od našeg političkog delovanja, a drugo – nastojimo da učinimo sve da ti odnosi izađu iz faze takvih poruka“, naglasio je.

Dodaje da je naučio da se fokusira na ono što treba postići u međusobnim odnosima, a ne na ono što neko kaže.

Uprkos lošim političkim odnosima, kulturna saradnje ne nedostaje.

„Ali nije ni blizu onoliko koliko bi trebalo. Odnosi su bolji u pogledu kulture, nego što su politički odnosi… Ali, postoje pitanja energije, infrastrukture i zajedničkog evropskog interesa za ovaj prostor. I to bi trebalo da bude imperativ i za Hrvatsku i za Srbiju“, zaključio je Pupovac.

Komentari

Vaš komentar