Protesti u Sarajevu i drugim gradovima širom BiH zbog poskupljenja

Region 06. jul 202218:52
Podeli:
Izvor: N1/F.Z.

Organizator današnjih protesta građana u Sarajevu zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga Harun Salkić izjavio je da vladajuće strukture u BiH rade samo za vlastite interese, a ne u interesu građana.

„Vladajuće strukture rade samo za vlastite interese. Planiramo još protesta“, rekao je Salkić, obraćajući se okupljenim građanima na platou ispred parlamenta BiH.

Građani su se prvo okupili ispred Skenderije, a potom prošetali do zgrada zajedničkih institucija BiH, državnog parlamenta i Saveta ministara BiH, gde su uzvikivali: „Lopovi, lopovi“.

Okupljeni građani nosili su i transparente sa porukama: „Stop stranačkim interesima, napred narodnim interesima“, „Vitalni ineres je interes naroda, a ne ideologije i pojedinca“, „Od čega da obezbedim osnovne potrebe svom novorođenčetu“, „Narode ustrajte, pravda će pobediti“, „Kad nepravda postane zakon, otpor je dužnost“.

Na proteste su izašli i građani Tuzle, a okupljanja su najavljena i u Mostaru, Zenici, Bihaću, Goraždu, Travniku, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i mnogim drugim gradovima.

U Banjaluci je protestni skup najavljen za 19.30 na Trgu Krajine.