Protesti u Crnoj Gori prestali, ali se političke tenzije ne smiruju

Region 14. apr. 202119:33 > 19:383 komentara
Podeli:

Jedna rupa se zakrpi, druga otvori. To je slika novog političkog broda crnogorske vlasti. Posle prestanka protesta zbog pominjanja zakona o državljanstvu, ostale su krupne podele unutar vladajuće koalicije. Pandemija koronavirusa jeste ugrozila radna mesta mnogih građana Crne Gore, ali ni premijerski posao nije toliko siguran.

Protesti su trajali danima i nagovestili da Zdravo Krivokapić svoje prvo proleće u premijerskoj fotelji ne dočekuje bezbrižno. Pandemija, visok dug i brojni politički problemi. Protesti su trajali danima a deo javnosti na teret vlastima stavljao da hoće da olakša dobijanje crnogorskog državljanstva. I opozicija je sličnog mišljenja.

„To zovemo politički inženjering kojim bi veliki broj ljudi, pre svega iz okruženja, iz Srbije i BiH dobili crnogorsko državljanstvo na osnovu privremenog boravka u Crnoj Gori“, kaže Predrag Sekulić iz DPS-a.

POVEZANE VESTI

Vlada je odlučila da sa dnevnog reda skine svaku priču o državljanstvu. Potpredsednik vlade kaže da i nije bilo namere da se menjaju propisi, već da se govori o postojećem zakonu. I da nema reči o inženjeringu.

„To je zaista na nivou neviđenih političkih fantazija, da će 30.000, 40.000 ili 50.000 ljudi da dobije državljanstvo Crne Gore.  Pa zaista ne znam koja zemlja sveta u tom procentu ima potrebu da nekome da državljanstvo“, izjavio je Dritan Abazović.

Politička kriza prenela se na unutrašnje odnose u vladajućoj koaliciji.

Otkad je ministar pravde Vladimir Leposavić pokrenuo pitanje da li je u Srebrenici nedvosmisleno bilo genocida, a premijer zbog toga najavio da će pokrenuti pitanje njegove smene – najsnažniji deo vladajuće koalicije okrenuo se protiv premijera.

„Ne možemo da pustimo čoveka niz vodu zbog nečega što deli 99 posto Srba u Crnoj Gori. Bilo bi neprincipijelno i licemerno“, kaže Slaven Radunović iz DF-a.

Poslednji sastanak u koaliciji završio se neslavno – premijer ga je napustio. Poslanici Demokratskog fronta ne odustaju od svojih zahteva. Crnogorski vicepremijer kaže ministar morao da nastupi opreznije, a vlast mora da se predstavi kao evropska opcija

„Kako je sada trebalo vrednovati taj prekršaj i u kojoj meri, to je ipak bilo do premijera Crne Gore… Mi ćemo glasati za smenu, mi ćemo glasati za predlog premijera“, kazao je Abazović.

A vide li analitičari izlaz iz političke krize?

„Pa izlazak iz krize može biti samo jedan, to može biti iskren dijalog i komunikacija“, mišljenja je Boris Raonić iz Građanske alijanse.

Ako i prevaziđu ove političke razdore, Vladi Crne Gore neće manjkati problema – pre svega kad je reč o rastućem dugu zemlje i predstojećoj, zbog pandemije korone, upitnoj turistčkoj sezoni.

Komentari

Vaš komentar