Protest zaposlenih u institucijama BiH, traže veće plate i kolektivni ugovor

Region 27. jun 202213:31
Podeli:
Izvor: N1

Radnici zaposleni u državnim institucijama Bosne i Hercegovine su protestovali u Sarajevu, tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora, više plate i usvajanje budžeta BiH.

Predsednik Samostalnog sindikata službenika i zaposlenika u institucijama BiH Salih Karčić rekao je novinarima da šesti put organizuju proteste.

„Jedina smo država u Evropi u kojoj vlada nema potpisan kolektivni ugovor sa državnim službenicama. Ubrzati potpisivanje kolektivnog ugovora, jer time postajemo partneri i dobijamo pravnu zaštitu. Ovako mi ne postojimo, mi smo udruženje građana koje niko ništa ne pita“, istakao je Karčić.

Navodeći da zahtevaju da se usvoji budžet BiH, koji ova zemlja nema usvejen više od dve godine, on je naveo da traže i da se osnovica za obračun plate i i koeficijenti usklade sa troškovima života.

„Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu je 2.400 konvertibilnih maraka (oko 1.200 evra), a dve trećine zaposlenih u državnim institucijama ne može da preživi sa ovim primanjima“, kazao je Karčić.

Prema njegovim rečima, vlast na državnom nivou 13 godina „provodi klasični teror“ nad službenicima zaposlenim u institucijama BiH, jer toliko vremena nije povećana osnovica za obračun plata.

Ocenio je da je na delu „projekat urušavanje državnih institucija“.

Karčić je naglasio da državni službenici nemaju status poput parlamentaraca i ministara, za koje je naveo da su plaćeni i do 9.000 KM (oko 4.500 evra).

Predsednik Sindikalne organizacije Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Miroslav Vujičić je ocenio da vlast ne interesuje to što „žena koja čisti ima 475 KM (oko 240 evra), jer nosioci javnih funkcija primaju platu i do 4.000 evra.

Komentari

Vaš komentar