Protest studenata i profesora Fakulteta za crnogorski jezik, sprečen incident

Region 08. mar 202114:32 > 16:272 komentara
Podeli:
Izvor: N1/Ilustracija

Na Cetinju je danas održan protest profesora i studenata Fakulteta za crnogorski jezik i književnost jer im Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta nije od prošle godine uplatilo nijednu ratu za tu ustanovu.

U jednom trenutku došlo je do incidenta kada je ispred zgrade Ministarstva kulture izašao profesor Dragan Koprivica koji je angažovan kao koordinator i, kako se vidi na snimku koji objavljuju portali, okupljenima poslao poljubac.

Nakon toga su okupljeni vidno negodujući pokušali da uđu u zgradu Ministarstva a veći incident je sprečilo obezbeđenje.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost nije deo Univerziteta Crne Gore i finansira se direktno iz budžeta. Predstavnici fakulteta smatraju da im namerno ne uplaćuju novac jer „žele da potru sve što je crnogorsko“.

Saradnik na Fakultetu Boban Batrićević je kazao da „ovih teških i subdonosnih dana za opstanak Crne Gore dok se sprovodi izdajnička i asimilatorska politika, Cetinje kao u najslavnijim danima svoje istorije pruža otpor okupatorskoj sili koja se sručila na zemlju“.

„Promoteri anticrnogorske ideologije osokoljeni podrškom iz komšiluka i zamotani u tudja državna znamenja, sada žele udaritl na rad Fakulteta za crnogorski jezik koji nije pristao na kolaboraciju s neprijateljima građanske Crne Gore”, kazao je Batrićević na protestu.

Kako je ranije saopšteno, uplaćen je novac za zarade zaposlenih profesora ali ne i za honorare saradnika i predavača sa strane kao i tehnično funkcionisanje Fakulteta, struju, vodu i ostale dadžbine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ne planira se ukidanje fakulteta a novac će biti isplaćen kada se izvrši revizija.

Koprivica: Protest na Cetinju je huliganska akcija, studenti zloupotrebljeni

Koordinator u crnogorskom Ministarsvu prosvete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica optužio je dekana Fakulteta za crnogorski jezik Adnana Čirgića da je danas tokom protesta na Cetinju „zloupotrebio studente“ i nazvao ga „uličarem“, a protest „rušilačkom, huliganskom akcijom“.

Koprivica je izjavio da se „spontani“ skup pretvorio u „rušilačku, huligansku akciju proboja u državne prostorije“ Ministarstva, o čemu „pravna država mora dati svoje tumačenje“.

„Ispred zgrade je organizovan neprijavljeni skup, tzv. spontano okupljanje, nezadovoljnih studenata i profesora Fakulteta… u režiji Adnana Čirgića koji se na protestu ponašao ne kao profesor univerziteta, nego je vrištao kao obični huligan i uličar“, rekao je Koprivica.

Koprivica je rekao da je izašao da bi pozdravio prisutne i pozove na razgovor nekoliko profesora i studenata, ali je „Čirgić doživeo delirijum tremens, što se prenelo na jedan broj prisutnih“, a kada je demonstrantima poslao poljubac da bi ih „smirio“, „počele su prijateljski da lete kamenice“.

Zatim je „jedan broj ostrašćenih pojedinaca nasilno prodro u zgradu i pored policijskog i dežurnog obezbedjenja, pa su i uskakali u kancelarije, vikali na službenice praveći nered po službenim prostorijama, valjda da im na prigodan način čestitaju Osmi mart“, rekao je Koprivica.

On je rekao da je skupu hteo da prenese stav Ministarstva da studenti nemaju razloga da brinu, da Vlada još nije usvojila budžet već primenjuje privremeno finansiranje.

Komentari

Vaš komentar