Zbog epidemioloških mera, Dan Republike Srpske obeležen skromnije nego ranije

Region 09. jan. 202120:17
Podeli:

Deveti januar je 29. put proslavljen kao Dan Republike Srpske, iako ga je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio. Zvanični protokol je bio dosta skromniji nego prethodnih godina zbog epidemioloških mera, ali su, osim zvaničnika, učešće u organizaciji događaja uzela i udruženja građana.

Muzički defile, sa nekoliko desetina pripadnika Orkestra MUP-a, prošetao je centrom Banjaluke povodom praznika.

Neki od prisutnih građana su na pitanje šta za njih on predstavlja, odgovorili da je ovaj dan veoma značajan.

POVEZANE VESTI:

Sve u životu što postoji, što smo odredili i što volimo„, rekao je jedan od prisutnih.

Veliki praznik, dan kad je nastala RS„, dodao je drugi, dok je treći poručio: To je Dan Republike, za to smo se borili. Kome se ne sviđa, neka oprosti, ja imam svoje mišljenje da za mene mnogo to znači„.

Nije bilo svečanog defilea sa stotinama učesnika, niti svečanih prijema kao proteklih godina. Razlog su epidemiološke mere. Svečana akademija snimljena je nekoliko dana pre, a danas je emitovana na javnom servisu.

„Dan Republike je za nas 9. januar ,on ne može da bude promenjen inkvizicijskim međunarodnim odlukama, međunarodnih sudija ili samozvanog visokog predstavnika. Ovo će ostati definitivno dan srpskog naroda kao dan naše slobode“, izjavio je Milorad Dodik, član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Deveti januar kao Dan Republike Srpske Ustavni sud BiH osporio je dva puta. Prvo je neustavnim proglašen Zakon o praznicima, a nakon toga je održan referendum. 26. septembra 2016. na referendum je izašlo 56 odsto građana sa pravom glasa, a na pitanje da li podržavaju da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan RS, više od 99 odsto odgovorilo je sa „Da“.

Skupština je nakon toga usvojila Zakon o Danu RS, koji je u martu 2019. godine proglašen neustavnim i diskriminišućim. Stav entitetskih zvaničnika, bez obzira da li su iz vladajućih ili opozicionih stranaka je po tom pitanju – isti.

„Želimo da u okviru Bosne i Hercegovine živimo značajno drugačije u odnosu na način na koji smo prethodnih godina imali, a to znači da se ne iscrpljujemo na temama oko kojih nemamo saglasnost, već da se usmerimo na ono što će doneti napredak građana i jednog i drugog entiteta“, navela je Željka Cvijanović, predsednica RS.

„To je nešto što je neupitno, ne u inat bilo kome, nego zato što tako osećamo. Republika Srpska je slobodna kako za srpski, tako i za sve druge narode koji je vole i osećaju svojom, kao što episkop na jutrošnoj liturgiji reče: ‘Što je bašta raznolikija, toliko je i lepša’, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Cvijanović je dodelila zahvalnice zdravstvenim radnicima i ustanovama zbog doprinosa koji su dali u borbi protiv pandemije. A, sinoć su i im se i navijači Borca zahvalili bakljadom ispred UKC.

„Želim da se zahvalim svim našim građanima i navijačima, ovo je dokaz da nismo sami. Već deset meseci vodimo bitku i nije nam lako, 10 meseci smo udaljeni od svojih najbližih i ova podrška nam mnogo znači“, poručila je Valentina Petković, medicinski tehničar Urgentnog centra.

Mimo zvaničnog protokola, održana je liturgija kojoj su prisustvovali Cvijanović i Stanivuković.

Komentari

Vaš komentar