Propalo 1.300 doza Sputnjika V u Prijedoru zbog nestanka struje, ko je kriv?

Region 15. apr. 202100:047 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Dok se širom planete svi bore za najtraženiju robu - vakcine protiv kovida-19, one u Prijedoru propadaju. Ko je kriv što je oko 1.300 doza Sputnika V propalo, istražuje Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru koje je formiralo predmet. U Domu zdravlja bili su i kriminalistički inspektori, međutim i dalje bez detalja i odgovora na mnoga pitanja. U isto vreme građani strahuju.

Nonšalantano su u utorak priznali da su vakcine propale zbog nestanka struje. “Zbog nestanka električne energije u više navrata, došlo je do poremećaja temperature u samom frižideru“, rekao je Slobodan Javor, direktor Doma zdravlja Prijedor.

Bez odgovora zašto agregat nije upaljen. N1 Sarajevo saznaje da agregat koji ima Dom zdravlja može da podrži napajanje i HES službe i Hitne i laboratorije. U ustanovi postoji i alarmni sistem koji se povezuje na mobilne telefone, pa se tako javlja svaka promena temperature. Za zaštitu hladnog lanca koriste se i UPS uređaji, koji takođe postoje u ustanovi.

U ovom slučaju, dodatne zaštite nije bilo. Zašto, proverava i okružni tužilac.

“Tužilaštvo je po službenoj dužnosti formiralo predmet. Krenulo se u utvrđivanje okolnosti, šta se desilo, kako se desilo, te da se utvrdi eventualna odgovornost svih lica zaposlenih u Domu zdravlja koji su bili zaduženi za te vakcine“, naveo je Mladen Mitrović, glavni okružni tužilac OJT Prijedor.

Zbog svega strahuje oko 140 Prijedorčana koji su jutro nakon incidenta, s hladnim lancem, revakcinisani. Strahuje i preko 1.500 njih kojima je vreme za drugu dozu Sputnjika V, kojeg nema. Poverenje u sistem je poljuljano.

Kažu:

“Je li moguće da se nije mogao obezbediti agregat, napajanje struje, da se to sačuva?”

“Ako su bili agregati, kriv je onaj koji radi na tome”.

“Nije u redu to da je tako propalo zbog građana”.

Sumnju da su Sputnik V vakcine čuvane u pogrešnom frižideru izjavom je pojačao direktor Instituta za zaštitu zdravlja. Branislav Zeljković kaže da vakcine nisu čuvane u hladnjaku koji im je osigurao Institut, već u zamrzivaču Doma zdravlja.

Zbog svega je premijer Radovan Višković zatražio od ministra zdravlja, ali i gradonačelnika Prijedora, hitnu istragu.

“Tražimo odgovornost i od Doma zdravlja i od lokalne samouprave, jer oni koji trpe su građani, a građani ne smeju da trpe“, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Prijedorski gradonačelnik i skupštinska većina SNSD-a pre dve sedmice na čelo Doma zdravlja postavili su Slobodana Javora, mladog pravnika bez iskustva u zdravstvenom sektoru. Jedini epidemiolog u gradu Milica Otković je na odmoru.

N1 : Zašto agregat nije upaljen?

“Verujte da ne znam. Čekam te informacije. Prema informacijama kojima ja raspolažem bio je upaljen UPS koji je odgovarao tom zamrzivaču i on je pregoreo. Niko neće biti amnestiran odgovorosti ukoliko se utvrdi da je u pitanju ljudski faktor“, rekao je Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

Prekid hladnog lanca zbog kojeg je uništeno oko 1.300 doza vakcine “Sputnik V” komponete 2, nešto je na šta su vlasti BiH upozoravali i predstavnici Kovaksa ranije.

Prijedorski lekari iz opozicionih redova kažu da je sve rezultat loše kadrovske politike i nesposobnosti rukovodstva.

Povezano:

“S obzirom da radim u Opštoj bolnici u Gradu Prijedoru, mi imamo agregate. I frižidere, sve te sisteme… To mora da obezbedi, da ima svaka zdravstavna ustanova, pa respiratori rade na struju. Niko niti se oglašava, niti odgovara. Pacijenti su uplašeni. Mi smo kao zdravstveni radnici razočarani. Neko treba da odgovara za ovo, da se ispita zašto je došlo do ovoga. Ovo je skanadalozno u vreme kada se borimo za svaku vakcinu, za naše pacijente“, istakla je Maja Dragojević Stojić, kardiolog (SDS).

“Rukovodiilac Doma zdravlja nije lekar, nego pravnik. I to je osnovni problem ovih 1.300 doza. Da je to bio lekar, on bi obezbedio da te vakcine budu adekvatno skladištene“, kazao je Duško Ivić, plastični hirurg (DNS).

Niko sa sigurnošću ne zna kakve vakcine je primilo 140 Prijedorčana, koji su u ponedeljak ujutro pre obustavljanja vakcinacije, primili drugu dozu. Za sada, nema prijavljenih zdravstvenih tegoba tih ljudi.

Vakcine, najtraženija roba na planeti, tako je u Prijedoru obezvrijeđena, propala. Zbog neodgovornosti, nemara. Istražuju se činjenice. Prati se i zdravstveno stanje revakcinisanih.

Komentari

Vaš komentar