Propalo 1.300 doza Sputnjika V u Prijedoru, premijer traži hitnu istragu

Region 14. apr. 202112:39 > 21:326 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Premijer Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od ministra zdravlja Alena Šeranića i gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića da se pod hitno ispita kako je došlo do propadanja i uništavanja 1.300 doza vakcine Sputnjik V u Domu zdravlja u Prijedoru.

Iz Vlade RS saopšteno je da je premijer zatražio da gradonačelnik Prijedora preduzme sve neophodne radnje kako bi se kaznili odgovorni za štetu koja je prouzrokovana uništavanjem 1.300 doza vakcine Sputnjik V, s obzirom na to da je Dom zdravlja u nadležnosti grada.

„U situaciji kada se Republika Srpska bori da zaštiti zdravlje svojih građana, omogući i ubrza isporuku plaćenih vakcina za potrebe stanovništva u Republici Srpskoj, ne sme se i ne može dozvoliti da se neodgovornim ponašanjem i postupcima pojedinaca ugrožava imunizacija u Republici Srpskoj i ugrozi zaštita zdravlja naših građana“, navedeno je u saopštenju.

Još se naglašava da je iz budžeta RS izdvojeno 20 miliona КM (oko deset miliona evra), čime je plaćeno milion doza vakcina, što je količina koja je potrebna da 500.000 građana u Republici Srpskoj dobije besplatno vakcinu.

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru formiralo je predmet nakon što je potvrđeno da je u Domu zdravlja propalo više od 1.300 vakcina protiv koronavirusa.

Dom zdravlja u Prijedoru je potvrdio u utorak da je zbog prekida hladnog lanca 1.300 vakcina izbačeno iz upotrebe, što je onemogućilo da Prijedorčani stariji od 65 godina budu revakcinisani.

Dom zdravlja u Prijedoru nije imao struje sat i 14 minuta, zbog čega za to vreme nisu radili frižideri u kojima su čuvane vakcine.

Prvu dozu vakcine Sputnjik V u prijedorskom Domu zdravlja primilo je 1.500 starijih od 65 godina, a revakcinisano je samo 140.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar