Profesor iz Skoplja: Makedonija živi u permanentnoj političkoj krizi

Region 01. nov 202117:30 > 19:36
Podeli:
Izvor: N1

"Građani Severne Makedonije su poručili Zoranu Zaevu da više ne nemaju poverenje da vodi Makedoniju i zato su u velikom broju izašli i glasali ne samo protiv kandidata njegove stranke, nego i njega", smatra profesor Univerziteta u Skoplju Vladimir Božinovski.

Podsećamo, Zaev je u nedelju uveče objavio da podnosi ostavku na mesto premijera i lidera SDSM zbog neuspeha na lokalnim izborima, ali je istakao da ostaje na stavu da nema potrebe za vanrednim parlamentarnim izborima i da vlada treba da ima pun mandat.

„Kada je vladajuća stranka izgubila prvi krug, onda je premijer izašao u javnost i rekao da ide „all in“ i na taj način on je podigao za jedan nivo rezultat lokalnih izbora, tako da nije bilo samo ko će biti novi gradonačelnici, nego i da li će Zaev preživeti na funkciji. Građ su mu poručili da više ne veruju u njega“, kaže Božinovski.

Profesor dodaje da je Severna Makedonija u permanentnoj političkoj krizi od 2014. godine, kada Zaev nije priznao rezultate izbora.

Povezane vesti:

„Posle su bili protesti, pa novi izbori i on je došao na vlast. Permanentna kriza sa različitim inzenzitetom. Građani očekuju naslednika, Zaev mora da vrati mandat parlamentu i onda predsednik treba da uruči mandat. Nije samo ko će biti kandidat za premijera, nego i vladajuća stranka treba da izabere novog predsednika i onda zatraži mandat od Penadrovskog za stvaranje nove vlade“, pojašnjava.

Smatra da je njegova ostavka na mesto premijera i predsednika vladajuće stranke poruka – „dosta mi je politike“.

Božinovski podseća  da nakon prošlogodišnjih izbora koalicija jedva ima većinu za formiranje vlade.

„To je heterogena koalicija sa 62 poslanika, a minimum je 61. Čine je stranka Zaeva sa nekoliko manjih partija, još tri partije etničkih Albanaca i to je 62 poslanika. I prošle godine je bio problem da se oformi kvantum glasova za vladu, a sada će biti još veći problem. Da li će njegov naslednik uspeti ne znam, to je još jedan problem i politička kriza u najavi“, kaže.

Dodaje da ne bi bilo pametno ukoliko bi se vanredni parlamentarni izbori održali u skorije vreme.

„Neizdrživo je da imate neku vladu koja je podržana minimumom i pri tome da je koalicija heterogena, treba da ispunjava interese puno aktera. Prevremeni izbori su bili vrlo izvesni. Vlast je izgubila legitimitet i očekujemo da će se izbori destiti. Pitanje je kada, dolazi zima, pandemija je, energetska kiza, tako da ne verujem da bi bilo pametno da imamo izbore pre maja – juna“, smatra profesor Božinovski.

Za buduću gradonačelnicu Skoplja Danelu Arsovsku Božinovski kaže da se bavila menadžmentom i biznisom i da nije bila poznata u politici.

„Opozicija je procenila da takav kandidat može da im omogući pobedu. Za nju nisu glasali samo simpatizeri opozicije, već i ljudi van partije, ali su želeli kandidata koji je nepartijski. Opoziciji je to uspelo i ona je pobedila“, kaže profesor.

Komentari

Vaš komentar