Prodaje se ostrvo u Jadranskom moru, cena – 700 hiljada evra

Region 18. maj. 202217:5133 komentara
Podeli:
Izvor: N1/Vesela Šegvić

Privatna ostrva od kojih su država i lokalne vlasti digle ruke, sada se nalaze u oglasima za prodaju.

Hrvatska ima 1244 ostrva, a naseljenih je 66. Mala su uglavnom u vlasništvu države, više od 80 odsto, a ostatak je u privatnom vlasništvu.

Jedno takvo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tačnije malom mestu Vinišće. Zove se Mali Kosmač, a površina od pet hiljada kvadratnih metara u privatnom je vlasništvu starosedelaca iz Vinišća. Cena ovog ostrvca trenutno iznosi 700 hiljada evra, no iz agencije kažu da bi cena mogla da naraste i do milion evra.

Ovo ostrvce na prodaji je od 2016. godine i još nije našlo svog vlasnika. Vlasnica agencije za nekretnine Jasminka Biliškov kaže da je zainteresovanih itekako bilo, kako stranih tako i domaćih državljana. Kada shvate da prostornim planom nije dozvoljeno građenje i kada se upoznaju s propisima prostornog planiranja, vrlo brzo odustanu.

Ekipa N1 televizije obišla je ostrvo. Okruženo je oštrim stenama te je zbog toga na njega nemoguće pristati. Njegovu unutrašnjost čini makija i nisko raslinje. Iz Splitsko-dalmatinske županije kažu da je takvo ostrvo pogodno isključivo za bavljenje poljoprivredom.

Izvor : N1/Vesela Šegvić

Dožupan Stipe Čogelja ponavlja da je svaka gradnja na njemu nemoguća, ali i nedopustiva trenutnim prostornim planom.

Meštani su po pitanju prodaje podeljeni. Jedni smatraju da ono što se mukotrpno steklo ne bi trebalo rasprodavati. Drugi, pak, nemaju ništa protiv prodaje, ali ni protiv toga da takva imovina padne u ruke strancima.

Da bi Hrvatska na ovakvim ostrvima mogla da zaradi, smatra agent za nekretnine Jasminka Biliškov. Kaže da Hrvatska treba da se ugleda na grčki model i dopusti gradnju, barem u kontrolisanim uslovima. No, za sve je to potrebno menjanje zakona i prostornog plana.

Treba naglasiti i da se ostrvo ne prodaje, već zemljište na njemu. Njegova obala je pomorsko dobro kojim upravlja županija, a vlasnik pomorskog dobra ne može biti niko.

Posedovati ostrvo definitivno je simbol prestiža. Nekom prilika za dobru zaradu, nekom nacionanalno blago u koje niko ne sme da dira. Ipak, jedno je sigurno. Za sada nema nikakvog straha od rasprodaje hrvatskih ostrva, prenosi N1 Zagreb.

Komentari

Vaš komentar