Pritvoren muškarac u Sloveniji koji se sedam puta vakcinisao u ime drugih

Region 22. dec. 202115:037 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Borut Zivulovic

U Sloveniji je pritvoren muškarac koji se u zadnja dva meseca sedam puta vakcinisao protiv kovida-19, a kazneno će odgovarati još četvorica drugih, na čije se ime vakcinisao kako bi oni mogli da dobiju kovid potvrde.

Oni se terete zbog manipulacije pri vakcinaciji da su zdravstvene vlasti namerno dovele u zabludu, pa su nevakcinisanima izdale kovid potvrde iako nisu bili vakcinisani, objavila je televizijska postaja POP-TV.

„Ko pri nadležnom državnom telu ili kod javnog beležnika lažnom izjavom dobije potvrdu koja može da posluži kao dokaz u pravnom prometu može biti kažnjen zatvorskom kaznom do tri godine“, upozorila je u izjavi za javnost tim povodom policija, dodavši da u slučaju da su znali za manipulaciju podacima mogu biti kažnjene i osobe koje se takvom potvrdom koriste ili su je izdale.

Policija je navela da su četvorica muškaraca koji se nisu željeli da se vakcinišu, za novac angažovali osobu sa socijalnim problemima, koja se vakcinisala u različitim centrima za vakcinaciju koristeći njihov zdravstveni dokument, a uhapšena je kad se za vakcinaciju prijavila osmi put i sada se nalazi u pritvoru.

„Osoba je za ta vakcine od druge četvorice osumnjičenih, koji su iskoristili njegove probleme i okolnosti u kojima živi, dobio nisku novčanu nagradu, a oni su ga naveli na krivično delo, ne vodeći računa o njegovom zdravlju“, navela je slovenačka policija u saopštenju.

Zdravstvene vlasti se za sada nisu oglasile komentarom koliko bi višestruko cepljenje mimo preporuka moglo biti opasno i kakve bi zbog toga osoba koja tako postupi mogla da snosi posledice.

Prvi slučajevi sličnog lažiranja kovid statusa u Sloveniji zabeleženi su još u septembar, kad je u Ljubljani prijavljeno više slučajeva da su oni kojima je trebala kovid potvrda, a nisu želeli da se vakcinisšu, za to angažovali druge i plaćali im. Obično su taj posao preuzimale osobe s društvene margine, beskućnici ili zavisnici, a dobijali su oko 150 evra za jednu primljenu dozu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar