Presuda: Nevakcinisani vojnici Slovenije nisu diskriminisani jer ne idu u misije

Region 06. sep. 202122:57 > 22:584 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Slovenačko ministarstvo odbrane nije diskriminisalo vojnike koji ne mogu ići u međunarodne misije jer se nisu vakcinisali protiv kovida-19, objavio je slovenački pravobranilac.

Odluka ministarstva stupila je na snagu krajem jula, a cilj joj je da se poveća udeo vakcinisanih u vojsci koji bi tako poslužili kao primer ostalim građanima, navodi u izveštaju iz Ljubljane agencija Hina.

Na tu odluku žalio se vojnički sindikat, navodeći da se vojnici, koji se nisu vakcinisali iz ličnog uverenja, diskriminišu u odnosu na vakcinisane kolege.

U presudi pravobranioca se navodi kako izbegavanje vakcinacije iz ličnog uverenja nije razlog zbog kojeg se neko može diskriminisati jer lično uverenje nije „lična karakteristika“ diskriminisanog kao što su pol, boja kože kože, nacionalnost, jezik, vera, invalidnost, starost, polna orijentacija i slično.

Nevakcinisani vojnici se žale da ih zbog toga ne upućuju u međunarodne misije za koje se dobija veća plata i da dobijaju manje zadataka, zbog čega će sporije napredovati i dobiti slabije ocene, javila je iz Ljubljane agencija Hina.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar