Preminuo bivši potpredsednik crnogorske Vlade Rafet Husović

Region 09. mar. 202120:56
Podeli:
Izvor: Printscreen: Youtube

Doskorašnji predsednik Bošnjačke stranke i nekadašnji potpredsednik Vlade Crne Gore, Rafet Husović, preminuo je u 57. godini, nakon duge i teške bolesti.

Husović je krajem februara saopštio da se zbog zdravstvenih problema povlači sa mesta predsednika Bošnjačke stranke, kao i iz političkog života, objavile su „Vijesti“.

Vest o smrti Husovića prvi je objavio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Rafet Husović rođen je 2. aprila 1964. godine, u Rožajama, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Prirodno–matematičkom fakultetu u Prištini.

Bio je član Stranke Demokratske Akcije (SDA). Jedan je od osnivača, ujedno i član partije Bošnjačko–muslimanski savez (BMS) čiji je primarni, strateški cilj bio da objedini bošnjačke političke stranke u jednu respektabilnu političku partiju.

„Svojim angažovanjem i autoritetom dao je značajan doprinos objedinjavanju političkih partija bošnjačkog naroda u jedinstvenu partiju – Bošnjačka Stranka“, naveli su iz BS.

Za predsednika Bošnjačke stranke izabran je na osnivačkoj skupštini stranke 26. februara 2006. godine, što je jednoglasno potvrđeno i na partijskom kongresu.

Na II kongresu Bošnjačke stranke 18. juna 2011. ponovo je izabran za predsednika Bošnjačke stranke.

Obavljao je funkciju ministra bez portfelja u Vladi u periodu od 2009-2012. godine. Nakon parlamentarnih izbora 2012. izabran je za potpredsednika Vlade Crne Gore za regionalni razvoj.

Na III kongresu Bošnjačke stranke 25. jula 2015. ponovo je izabran za predsednika Bošnjačke stranke.

Funkciju potpredsednika Vlade za regionalni razvoj obavljao je i u periodu 2016-2020.

„Bio je čovjek posebne vrednosti, čija je obzirnost, plemenitost, ljubav, posvećenost opštem dobru bila bogatstvo koje ga je izdvajalo. Do poslednjeg dana svog života bio je posvećen ideji prosperiteta Bošnjačke stranke, napretka celokupnog društva i građanske Crne Gore“, naveli su iz BS.

Kazali su da je Husović dao nemerljiv doprinos partijskim uspesima BS, kao i značajnim državnim, istorijskim procesima, te da je svojim bogatim iskustvom znao kako da i u politici prevaziđe naizgled nepremostive razlike.

Dženaza Rafetu Husoviću biće u Rožajama, a iz BS su saopštili da će javnost o datumu dženaze i drugim detaljima biti blagovremeno obaveštena.

Iza sebe je ostavio suprugu i četvoro dece.

Komentari

Vaš komentar