Premijer Slovenije upozorio na „informacioni rat“ Moskve na Balkanu

Region 01. jul 202213:125 komentara
Podeli:
Izvor: Jure Makovec/AFP

Slovenački premijer Robert Golob upozorio je, vezano za ruski uticaj na Balkanu, da zemlje tog područja moraju da "skuju planove" kako se suprotstaviti očiglednom ruskom uticaju na tamošnju javnost i "informacionom ratu" koji dolazi iz Moskve.  

U razgovoru za BBC, Golob je, na marginama juče završenog samita NATO u Madridu, kazao da su „delovi tamošnjeg stanovništva naklonjeni stavovima Moskve i zato sa vladama na Balkanu treba poraditi kako ih približiti evropskom stavu“.

Pročitajte još

„Ali, naklonost stanovništva prema Rusiji moramo ukalkulisati, a ne ignorisati i naći makar krhku ravnotežu“, upozorio je slovenački premijer.

Kako prenose slovenački mediji, on je upozorio i na dosadašnje greške u odnosu Zapada prema Rusiji, iz čega, kako je dodao, treba izvući pouke.

„Događaji u Ukrajini možda bi se odvijali drugačije da je NATO u odnosu prema njoj postupao onako kako je postupao prema Kini. To je lekcija iz koje moramo da učimo“, kazao je Golob.

U razgovorima za slovenačke medije tokom samita, Golob je najavio ubrzanje napora da Slovenija što pre postigne cilj o podizanju finansiranja svoje vojske na dva odsto BDP, prema dogovorima u NATO savezu i naveo da će njegova vlada promeniti raniji plan da se to postigne tek do 2030. godine.

„Ja verujem da slovenački vojnik na zapadnom Balkanu može bitno više da doprinese nego na nekom drugom području koje manje poznaje“, kazao je Golob u vezi odbrambenog akcionog plana zapadne alijanse za jačanje njenog istočnog krila prema Rusiji.

Taj plan će, po njegovim rečima, sadržati i ocenu koja članica može na pojedinom području da da komparativno gledano veći doprinos od ostalih.

„To svakako znači da će Slovenija morati temeljno da odmeri dosadašnju odbrambenu i bezbednosnu doktrinu, ali uvek unutar NATO. Jer samo unutar NATO i kroz zajedništvo svih članica možemo da budemo uspešni u suočavanju sa budućim izazovima“, istakao je Golob.

Dodao je da će njegova vlada u roku od nekoliko meseci doneti plan povećanja budžetskih sredstava za vojsku, kako bi se prilagodila novoj situaciji i promeni doktrine obrane i odvraćanja NATO saveza.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar