Pregovori o izbornoj reformi u BiH završeni bez dogovora, ostvaren napredak

Region 30. jan 202217:18 > 17:19
Podeli:
Izvor: N1

Predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka iz BiH su završili bez konačnog sporazuma trodnevne pregovore uz posredovanje međunarodnih zvaničnika u Neumu čiji je cilj bio da dogovore izmene izbornog zakona, ali su "približili stajališta", izjavili su pregovarači iz EU i SAD.

Pročitajte još:

Medijima su se posle pregovora obratili zvaničnici EU i SAD Angelina Ajkhorst i Metju Palmer, ukazujući da je ostvaren određen napredak i da se pregovori nastavljaju.

„Malo je vremena za rešavanje pitanja, ali ja se nadam da će do dogovora doći“, rekla je Direktorka za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajkhorst.

Ona je rekla da je primarna svrha bila omogućiti bolje razumevanje zahteve u sprovođenju presuda Sejdić-Finci i drugih kako bi se eliminisala diskriminacija, pre svega u pogledu Predsedništva BiH i Doma naroda, prenosi portal index.ba.

Dodala je da je razgovarano o konkretnim modelima izbora za Predsedništvo BiH, ali i o tehničkom aspektu izbora.

Specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer istakao je da je vođen razgovor o teškim i izazovnim pitanjima.

„Činjenica da su konstruktivno i otvoreno razgovarali, govori koliko su bosanskohercegovački političari posvećeni rešavanju ozbiljnih pitanja. Nismo došli do kraja ovog procesa. Pitanja koja smo rešavali, neće nestati sa scene“, rekao je Palmer.

On je takođe naveo da je neophodno implementiranje presude u slučaju Sejdić-Finci i ostalim predmetima.

„Potrebno je naći odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima da imaju istu zastupljenost u institucijama“ rekao je Palmer.

Pregovori stranaka iz Federacije BiH uz posredovanje međunarodnih zvaničnika o izmenama izbornog zakonodavstva počeli su u četvrtak uveče u Neumu.

Na pregovorima su učestvovali predstavnici SDA, HDZ BIH, SBB i Naroda i pravde.

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv za sastanak u Neumu, uslovivši nastavak pregovora o izbornoj reformi deblokadom rada institucija BiH od predstavnika RS.

Najspornija pitanja u pregovorima su izbor članova Predsedništva BiH i izbor u domove naroda o čemu su stavovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka godinama suprotstavljeni.

Komentari

Vaš komentar