Predstavnici Republike Srpske odlučili da ne učestvuju u radu institucija BiH

Region 26. jul. 202119:29 > 27. jul. 2021 00:4296 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Nakon sastanka lidera stranaka iz Republike Srpske u ponedeljak, koji je održan povodom zakona koji je doneo Valentin Incko o zabrani negiranja genocida, medijima se obratio predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je naveo da od utorka politički predstavnici RS neće učestvovati u radu institucija.

„Ovaj sastanak je posledica veoma složene situacije posle Inckove odluke i donošenja zakona o zabrani negiranja genocida. Danas smo imali sastanak svih lidera stranaka u RS, imali smo veoma konstruktivnu raspravu i došli smo do zaključaka“, rekao je predsednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Povezano:

On je naveo zaključke koji su doneti na sastanku.

„Mi, predstavnici iz RS, odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika i smatramo ih neprihvatljivim;

Ne postoje uslovi za rad u zajedničkim institucijama, Predsedništvu i Veću ministara;

Odbacujemo svako nametanje na nivou BiH i odbacujemo svaku saradnju sa visokim predstavnikom“.

Predsednici stranaka iz RS su se dogovorili da će u proceduru biti upućena dva zakona kao reakcija na Inckov zakon, a reč je o krivičnim zakonima.

„Od sutra, srpski predstavnici neće učestvovati u radu i neće donositi odluke. Ja verujem da će postojati političke zrelosti da pokuša da se reši ovako osetljivo pitanje u narednom periodu“, rekao je poslanik PDP Branislav Borenović.

I AP izveštava o „blokadi“ srpskih političara iz RS

Politički predstavnici bosanskih Srba obavezali su se da će blokirati donošenje odluka u državnim institucijama u znak protesta zbog nedavne odluke najvišeg međunarodnog predstavnika u Bosni da zabrani poricanje genocida – piše večeras američka novinska agencija AP.

„Nećemo živeti u zemlji u kojoj neko može da nametne zakon tako što će ga jednostavno objaviti na svojoj veb stranici“, rekao je u ponedeljak Milorad Dodik, srpski član zajedničkog Predsedništva BIH.

Dodik je, nastavlja AP, to rekao posle sastanka lidera svih političkih partija bosanskih Srba o tome što je u petak visoki predstavnik Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Valentin Incko nametnuo izmenamu Krivičnog zakona BIH. Nametnute promene uvode kaznu do pet godina zatvora za poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

„Dodik je tokom vikenda više puta rekao da bi Inckova odluka trebalo da posluži kao konačni podsticaj za odvajanje teritorije bosanskih Srba od ostatka zemlje“, piše AP.

U odluci objavljenoj posle sastanka u ponedeljak, politički predstavnici bosanskih Srba rekli su da Inckovu odluku smatraju „neprihvatljivom i ništavom“, objavljujući da će joj se usprotiviti bojkotom rada multietničkog Predsedništva, Parlamenta i Vlade BIH, prenosi AP.

Po uslovima Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan međuetnički rat od 1992. do 1995. godine u Bosni, piše AP, „ona je sastavljena od visoko autonomnu Republike Srpske pod upravom Srba i federacije koju dele Bošnjaci i Hrvati, a to dvoje povezuju zajedničke institucije i sve odluke na državnom nivou moraju se doneti konsenzusom tri etničke grupe“.

Kao najviši međunarodni izaslanik koji nadgleda primenu mirovnog sporazuma, visoki predstavnik ima ovlašćenje da nameće zakone ili smenjuje zvaničnike koji podrivaju posleratnu etničku ravnotežu i napore za pomirenje. „U neposredno posleratnim godinama, međunarodna zajednica držala je Bosnu na reformskom putu, vršeći pritisak na njene lidere da prihvate bolne kompromise, a zauzvrat imaju finansijsku i drugu podršku“, podseća AP.

Ali, piše dalje u tekstu, „pre više od jedne decenije, kako se međunarodni fokus preusmerio na druge globalne krize, Bosna je uglavnom bila prepuštena sama sebi“ što je „ohrabrilo lidere bosanskih Srba, posebno Dodika, da sve češće dovode u pitanje postojanje zemlje i potpiruju etničke tenzije, umanjujući ili negirajući zločine koje su njihovi etnički srodnici počinili tokom rata“.

„Oni posebno strasno poriču obim masakra u Srebrenici 1995. godine, jedinog priznatog genocida u Evropi od Drugog svetskog rata“, piše AP.

Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, podseća agencija, proglasili su genocidom to što su bosanski Srbi u Srebrenici u julu 1995. ubili više od 8.000 Bošnjaka, „ali zvaničnici bosanskih Srba i susedne Srbije odbili su da prihvate tu kvalifikaciju“.

Bosanski Srbi, piše na kraju AP, „takođe slave svog ratnog vođu Radovana Karadžića i vojnog zapovednika Ratka Mladića kao heroje, iako je obojicu Haški tribunal zbog genocida osudio ;na doživotni zatvor. Murali na kojima su Mladić i Karadžić, mogu se videti u mnogim gradovima u delu Bosne kojim vladaju Srbi“, zaključuje AP.

Komentari

Vaš komentar