Predsednik CIK BiH: Rezultati kasne zbog nerada biračkih odbora

Region 07. okt 202214:25 > 14:553 komentara
Izvor: N1/arhiva

Predsednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović izjavio je da ni petog dana od opštih izbora, CIK ne može da objavi rezultate sa skoro hiljadu biračkih mesta, jer birački odbori rezultate glasanja nisu obradili u zakonskom roku od 24 sata.

„Zbog njihovog nerada, veliki teret je spao na opštinske i gradske izborne odbore. Opštinska izborna komisija utvrdjuje zbirne, objedinjene rezutate za sve nivoe vlasti za koje su sprovedeni izbori i o tome sastavlja zapisnik“, kazao je Arnautović novinarima u Banjaluci.

Pročitajte još

Dodao je da je Pravilnikom o sprovođenju izbora utvrđeno da, ukoliko opštinske ili gradske (OIK/GIK) izborne komisije to nisu u mogućnosti da urade, CIK-u se podnosi zahtev za otvaranje vreća s glasačkim listićima.

„Ni taj rok nije poštovan, jer je bilo previše biračkih mesta za koje nije bilo moguće utvrditi izborne rezutate“, naveo je Arnautović.

CIK je naredio otvaranje vreća u više od 60 gradova i opština.

„Rok za izvršenje te naredbe je istekao u sredu u ponoć, a nije ga poštovalo 11 izbornih komisija. Tim izbornim komisijama uputili smo ponovo naredbu da odmah dostave rezultate s biračkih mesta, čak i s onih koji nisu overeni i da će njihova overa će biti izvršena u Glavnom centru za brojanje“, kazao je Arnautović.

On je kazao da su birački odbori s biračkih mesta na koje se odnose naredbe CIK-a, pogrešno pakovali izborni materijal.

„Problem je u tome što političke stranke imenuju biračke odbore. Najvažnije im je bilo da izveštavaju stranku koja ih je predložila, a ne IOK/GIK. Dok politički subjekti budu imali monopol za sastav biračkih odbora, imaćemo ovakvu situaciju. CIK je tražio da se promeni način imenovanja biračkih odbora. Naša inicijativa nije čak ni razmatrana“, požalio se Arnautović.

Predednik CIK BiH je naveo da još nije moguće ulagati prigovore za ponovno brojanje glasova ili ponavljanje izbora.

Članica CIK BiH, Irena Hadžiabdić, izjavila je da je sumnjivo kada neko u „mrtvoj trci“ za pobedu na nekom biračkom mestu ima nula glasova.

Ona je dodala da je zakon vrlo jasan o poništavanju izbora, dodavši da će CIK jasno sagledati da li ima uslova za to.

Kazala je i da će po službenoj dužnosti tražiti da se otvore sva sporna biračka mesta i izvrše provere.

„Tek tada se može govoriti da je bilo reč o nepravilnostima koje su mogle uticati na izbornu volju toliko da se ti izbori moraju poništiti. Sigurna sam da će biti takvih situacija, ali u ovom momentu ne znamo u kojem obimu“, kazala je Irena Hadžiabdić.

„CIK ne zna kako će sprovesti Šmitove odluke o izmenama Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH“

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar izjavio je danas da CIK još ne zna kako će sprovesti nametnute odluke Visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Bakalar je rekao da CIK još ne zna kako će se donete odluke primeniti na izborni rezultat, posebno u vezi s formiranjem Doma naroda Federacije BiH.

Dodao je da su pokušali da od OHR-a dobiju objašnjenja i uputstva, ali da „još nije jasno sve do kraja“.

„Svesni smo uloge CIK-a i da ćemo morati doneti akt prema kojem će se iz kantonalnih skupština delegirati u Dom naroda FBiH“, rekao je Bakalar, ali je konstatovao da bi do potvrđivanja izbornih rezultata trebalo imati precizirana određena rešenja.

Problem je što je Šmitovim nametnutim odlukama uputstvo CIK-a iz 2018. godine o popunjavanju federalnog Doma naroda stavljeno van snage, a nije dato novo upustvo, u skladu sa s njegovom odlukom.

Predsednik CIK-a Suad Arnautović istakao je da ne pozdravlja Šmitovu nametnutu odluku, kao ni to što je doneta na sam dan izbora, 2. oktobra.

„Da je ova odluka doneta u maju, stranke bi, logično, na listama imale kandidate iz konstitutivnih i ostalih naroda, čime bi bilo olakšano popunjavanje Doma naroda FBiH“, rekao je Arnautović.

Komentari

Vaš komentar