Predsednik Albanije: Američki ambasador podržava Ramu, možda i lobira za Srbiju

Region 24. apr 202121:147 komentara
Podeli:
Izvor: AP Photo/Hektor Pustina

Albanski predsednik Iljir Meta optužio je američkog ambasadora u Tirani da se podrškom premijeru Ediju Rami na predstojećim izborima meša u unutrašnja pitanja Albanije, a sugerisao je i da je možda lobista Srbije.

Meta je veoma oštro govorio o američkom ambasadoru Juriju Kimu u sinoćnoj televizijskoj emisiji i pozvao ga da „prestane da podržava Ramu koji krši izborna pravila“, navodi Asošiejted pres.

Povezane vesti:

U jednom trenutku je nagovestio da bi Kim mogao da bude deo međunarodne kampanje lobiranja protiv njega za koju je rekao da je predvodi Srbija.

Dok je trajala emisija, Kim je poslao privatnu poruku albanskom predsedniku, posle čega je Meta bio vidno uzrujan.

„Postoje korumpirani krugovi. Postoji lobiranje koje plaća Srbija, u SAD i drugim zemljama, a američki predstavnici se koriste protiv Iljira Mete“, kazao je predsednik Albanije.

Meta je naveo i da mu je Kim u jednom telefonskom razgovoru rekao da „znaju neke stvari o njemu“, prenosi AP.

„Rekao sam SAD da me obaveste ako imaju bilo šta protiv mene jer znam da mogu i da me ubiju“, kazao je Meta.

Tokom sinoćne emisije, Kim je na Tviteru kritikivao ovonedeljnu izjavu Mete da će Albanci „uzeti u ruke vile i drugo oruđe ako Rama pokuša da manipuliše glasanjem ili rezultatima izbora“.

„Neprihvatljivo je da bilo ko preti da će građani uzeti vile 25. aprila ako im se ne sviđaju rezultati izbora. Ove pretnje zaslužuju osudu. Oni koji podstiču na nasilje biće odgovorni za posledice svojih reči i poteza. Prestanite“, napisao je sinoć američki ambasador.

Glavnu bitku na sutrašnjim izborima vode Ramina Socijalistička partija i opozicona Demokratska stranka Ljuljzima Baše, partija desnog centra.

Česti sukobi simpatizera dve stranke kulminirali su u sredu, kada je pristalicu Raminih socijalista ubio član Demokratske stranke tokom svađe pripadnika suprotstavljenih stranaka.

Meta, koji kao predsednik države nije član stranke, postao je žestok protivnik vlade i optužuje Ramu da upravlja „kleptokratskim režimom“ i da koncentriše svu vlast u svojim rukama, ali i da loše odgovara na zdravstvenu krizu i da odlaže integraciju zemlje u EU.

U sinoćnoj emisiji Meta je Ramu nazvao „gangsterom i psihički bolesnom osobom“.

Posle današnjeg sastanka sa liderom opozicije Bašom, ambasador Kim je ponovio da SAD „ne podržavaju nijednu stranku ili kandidata“.

„Ali apsolutno podržavamo pravo svih građana da glasaju slobodno i u miru“, naveo je Kim na Tviteru.

Albanci sutra biraju svih 140 poslanika, a za mandate se bori 12 partija ili koalicija.

Komentari

Vaš komentar