Predsednici parlamenata zemalja Zapadnog Balkana: EU da kaže kada će nas primiti

Region 27. sep 202114:195 komentara
Izvor: JURE MAKOVEC / AFP

Predsednik slovenačkog parlamenta Igor Zorčič izjavio je  na sastanku s predsednicima parlamenata Zapadnog Balkana da EU tim zemljama mora dati jasan signal kada mogu očekivati ulazak u EU.

Na sastanku na Brdu kod Kranja, predsednici srpskog i crnogorskog parlamenta takođe su pozvali EU da bude jasna u pogledu proširenja, prenela je slovenačka agencija STA.

Na konferenciji za novinare, Zorčič je rekao da je cilj sastanka bio da se proces proširenja EU na Zapadnom Balkanu „zadrži na stolu“ i da se ubrza.

On je istakao da je „taj proces ne samo zastao, već se čak i okrenuo u pogrešnom smeru“.

Prema njegovim rečima, parlamenti nekih zemalja Zapadnog Balkana više ne vide EU i pridruživanje Uniji kao budućnost. U nekim zemljama odustali su od signala EU, nastavljajući neophodne reforme za pristupanje.

„Od suštinskog je značaja da EU takođe da jasan signal zemljama kada mogu očekivati uključivanje“, rekao je on.

Dačić: Balkanske zemlje zaslužuju pošten odnos

Slično je istakao i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je ocenio da EU mora reći kada će prihvatiti zemlje Zapadnog Balkana. Istakao je i da one zaslužuju pošten odnos.

Povezane vesti

Predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić naglasio je da ne postoji alternativa proširenju EU na Zapadni Balkan. Takođe je zatražio odgovor od EU da li je taj proces još živ.

Sastanku su, osim Zorčiča, Dačića i Bečića, prisustvovali i predsednici parlamenata BiH i Severne Makedonije i potpredsednik albanskog parlamenta, dok se, prema rečima Zorčiča, predsednik kosovskog parlamenta izvinio zbog nedolaska.

Predsednicima parlamenata Zapadnog Balkana obratili su se i predsednik Slovenije Borut Pahor, ministar spoljnih poslova Anže Logar i predsednica skupštinskog Odbora za spoljne poslove Monika Gregorčič.

Sastanak se popodne nastavlja dijalogom sa mladima sa Zapadnog Balkana i iz Slovenije, a debata o mladima sa Zapadnog Balkana i Evropske unije održaće se u okviru konferencije o budućnosti Evrope.

Proširenje EU na Zapadni Balkan jedan je od prioriteta slovenačkog predsedavanja Savetom EU. Predsedništvo takođe priprema samit EU-Zapadni Balkan sledeće nedelje.

Komentari

Vaš komentar