Požari u BiH – Vlast traži međunarodnu pomoć, građani se plaše njihovih razmera

Region 14. avg. 202122:201 komentar
Podeli:

Bukte požari širom BiH. Akcije gašenja i blokiranja širenja požarišta vode se na terenima gde je to moguće, u suprotnom očekuje se međunarodna pomoć u gašenju iz vazduha. Ministarstvo sigurnosti traži hitno usvajanje odluke Veća ministara BiH. Istovremeno, kako je za N1 Sarajevo potvrđeno iz ministarstva pravde još uvek nema zahteva za hitnom, vanrednom sednicom kako bi takva odluka bila razmatrana.

Šumski požar, naizgled pod kontrolom, ali u suštini vrlo neizvesno i nezahvalno za prognozirati. Širi se zemljanim putem, dok gori korenje drveća, pa u trenutku može da napravi vatreni obruč oko vatrogasaca. Ovaj preti šumskim predelima Ravne planine.

Povezane vesti

“Ide prema Ravnoj planini. To je gore područje bogato šumama na ovim prostorima, visokogredna šuma. Trenutno ih gase samo ljudi naprtnjačama, lepezama, grabljama da se skloni suvo lišće i grane”, kazao je Aleksandar Zeković rukovodilac Radne jedinice Podgrab šumarstvo, Šumsko gazinstvo Jahorina-Pale.

Odmah ispod šumskih proplanaka – selo. Meštanka Milanka Pavlović priča da, iako naizgled sigurni, ipak miris dima i pomisao na moguće širenje požara unose nemir. Pitali smo je kako je protekla noć?

“Fino, bilo je to stabilizovano, nije bilo da nam preti. Ali jutros se ponovo rasplamsao. Bojimo se da bi mogao se raširiti, otprilike jedno kilometar i po je udaljen od moje kuće”, ispričala je Milanka Pavlović, mještanka.

Šumski požar na ovom lokalitetu zahvatio je 2,5 hektara. Ukoliko na vreme ne stigne pomoć iz vazduha, kao i ukoliko se blagovremeno ne osposobi put postoji opasnost da zahvati i ogromno šumsko bogatstvo na delu Ravne planine.

“Jutros smo ovde došli u pola šest nastavili smo da gasimo. Teško ide, teren je baš nepristupačan, ali trudimo se. Buldožder je došao maltene do požara, tako da će nam sad verovatno i vatrogasna služba”, naveo je Željko Koroman iz Šumskog gazinstva Jahorina-Pale.

I dok jedni uspevaju da probiju šumske puteve i obuzdaju vatrenu stihiju, drugima to ne polazi za rukom. U Jablanici situacija polako izmiče kontroli. Požar se proširio u pravcu Mostara, a preti da ugrozi nacionalni park Blidinje. Traži se međunarodna pomoć.

“Mi smo zatražili da vidimo kakva je mogućnost međunarodne pomoći, znamo da Hrvatska ima kanadere, znamo da Crna Gora ima Air traktore i to je nešto što bi nam pomoglo. Međunarodna pomoć može zatražiti samo država BIH preko Ministarstva sigurnosti”, kazao je Damir Šabanović, načelnik Opštine Jablanica.

Iz tog ministarstva reaguju i traže hitno usvajanje odluke Veća ministara BiH kojom se traži međunarodna pomoć. Zahtevalo se i učešće EUFOR-a u nadgledanju terena i eventualne medicinske evakuacije u slučaju povrede vatrogasaca na požarištima, što je i učinjeno.

Sve to nakon odbijanja člana Predsedništva BiH da potpiše saglasnost o korištenju helikoptera Oružanih snaga BiH, a na što su lokalne vlasti reagovale krivičnom prijavom. Da bi se helikopteri OS BiH koristili saglasnost, kako nalaže Zakon o odbrani BiH, moraju dati sva trojica članova državnog Predsedništva.

Komentari

Vaš komentar