Potvrđena optužnica protiv Ejupa Ganića i ostalih za zločin u Dobrovoljačkoj

Region 27. jun 202216:042 komentara
Podeli:
Sud BiH, Tužilaštvo BiH
Izvor: N1

Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Ejupa Ganića i još devet osoba, koje se terete da su 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu izvršili napad na kolonu bivše JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Osim Ganića, optužnica je potvrđena protiv Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.

Tužilaštvo BiH tereti optužene da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podredjenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN. Terete se i da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, da su mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima i da su pomagali počiniocima posle izvršenog zločina.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se optužnica odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava, među kojima ima civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Vaš komentar