Potpredsednik RS traži kazne zbog bilborda s likom Ratka Mladića u Bratuncu

Region 07. mar. 202116:216 komentara
Podeli:
Izvor: ICTY

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić pozvao je vlasti RS da kazne one koji su, kako je naveo, "izvor širenja verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti".

On je to tražio povodom postavljanja postera u Bratuncu, s čestitkom za rođendan ratnog komandanta Vojske RS Ratku Mladiću koga je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina u BiH, ukjučujući i genocid u Srebrenici.

Bilbord posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u Bratuncu još jedan je u nizu dokaza potrebe da Visoki predstavnik nametne zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca“, naglasio je potpredsednik RS iz bošnjačkog naroda.

„Veličanje ratnih zločinaca u… Republici Srpskoj je posledica nepostojanja zakonske regulative i mogućnosti za kažnjavanje počinilaca kao sredstva za prevenciju ovih aktivnosti“, naveo je Salkić.

Dodao je da je „zabrinjavajuća inertnost međunarodne zajednice u odnosu na ove pojave koje polako, ali sigurno ugrožavaju dostignuti stepen međunacionalne saradnje u ovom entitetu“.

Uz to, „izostanak reakcije Visokog predstavnika na neustavnu i nezakonitu promenu izbornih rezultata u nekim opštinama u RS, kao što su Bratunac, Vlasenica, Foča, veliko je ohrabrenje za staru i novu generaciju srpskih nacionalista koji bi da stvore nemoguće uslove za život i opstanak Bošnjaka u ovim opštinama, ali i celom entitetu“, ocenio je Salkić.

On smatra da nepostupanje OHR-a i drugih domaćih i međunarodnih organizacija vodi u dalju radikalizaciju.

Komentari

Vaš komentar