Poslednje pripreme za spajanje Pelješkog mosta – 2,4 km koja povezuju Hrvatsku

Region 28. jul. 202119:3210 komentara
Podeli:

Pelješki most trebalo bi da do ponoći bude spojen podizanjem 165. segmenta čelične konstrukcije. Most dugačak 2,4 kilometra povezaće hrvatsku teritoriju u jednu celinu.

Poslednje pripreme, radovi za jedinstvenu celinu samo što nisu završeni. Nedostaje tek jedan čelični segment. Nekima je Pelješki most više od saobraćajnog rešenja.

„Nego i donosi puno benefita za celu županiju stanovnike Pelješca i mislimo da je bilo krajnje vreme da se napravi“.

„Meni mnogo znači jer je moja tašta rekla pre 15 godina ako se ikad taj most napravi da će se baciti s mosta, to ja čekam sutra da se baci“.

Nije čudno da su neki građani izgubili nadu. Jer, bile su potrebne dve decenije od ideje na papiru do realizacije za 2,4 kilometra koja će povezati Republiku Hrvatsku. No, kada se most završi neće odmah biti pušten u saobraćaj.

„Ali će se nakon više od 300 godina s svom procedurom upotrebnih dozvola pristupnih puteva plan je otvoriti most u junu 2022. godine pre sezone“, kaže Oleg Butković, ministar saobraćaja.

Do tad, potrebno je ugraditi zadnji segmet na samom mostu. Na gradilištu se nadaju da će sve ići po planu.

„Znamo da su nam izvođači iz Grčke, BiH, Kine, gde smo imali problema s kontrolom kvaliteta i dolaskom radnika bio je niz izazova… Ja se nadam da ce most biti gotov do januara“, kaže Josip Škorić iz Hrvatskih puteva.

O suživotu s Kinezima, koji su u rekordnom roku uradili najveći deo posla u izgradnji mosta, meštani susedima zadovoljni.

Kultorološke razlike bile su samo bonus.

„Ali se ustanovilo da Kinezi brže uče hrvatski nego mi kineski i da nama bolje ide mahanje rukama nego mahanje jezikom“, kažu građani.

Simbolično u ponoć nakon 300 godina mahaće se rukama i tapšati uz završen hrvatski most i kineski vatromet…

Komentari

Vaš komentar