Posle zemljotresa u Banjaluci, seizmolozi upozoravaju – mogući jači potresi

Region 09. avg. 202119:271 komentar
Podeli:

Zemljotres jačine 3,8 stepeni po Rihteru, koji je sinoć kasno pogodio Banjaluku, nije naneo štetu objektima ali jeste uznemirio stanovništvo. U narednom periodu mogu se očekivati i jači potresi, tvrde seizmolozi.

Pročitajte još:

Epicentar zemljotresa jačine 3,8 stepeni po rihterovoj skali je mesto Čardačani, između Banjaluke i Laktaša.

„Kako bih vam rekao, kao da je bio neki jak udarac“, rekao je jedan meštanin Čardačana za N1, koji nije čuo da je ikome pričinjena šteta.

Šteta nije prijavljena ni na području grada ali je većina stanovnika osetila da je zaljuljalo u 23 časa i 10 minuta.

„Jeste da smo se uplašili, ali prošlo je“, kaže jedna Banjalučanka.

Druga meštanka govori da se potres jako osetio već na drugom spratu, gde živi.

„Ali mi smo navikli na to, još od 1969“, rekla je ona za N1.

Te 1969. podrhtavanje tla je krenulo 26. oktobra, a 27. Banjaluku je pogodio razorni zemljotres – 6,4 stepeni po Rihterovoj skali.

Seizmolozi upozoravaju da se na ovom području može očekivati u narednom periodu jači zemljotres, jer je epicentar poslednjeg u istom području kao i 1969. godine.

„Postoji seizmički hazard tog područja i on je obeležen intenzitetom devet stepeni po Merkalijevoj skali i sve što možemo očekivati je do devet stepeni po Merkaliju kao što je bilo 1969. Svaki Banjalučani mora biti spreman na jedan zemljotres koji se može očekivati tog intenziteta“, rekla je Snježana Cvijić Amulić, seizmološkinja u RHMZ Republike Srpske.

Kad će se zemljotres desiti, ne može se predvideti. Ali je jasno da zemljotresi iz Petrinje mogu uticati i na područje Banjaluke.

„Zato što se na jednom segmentu tog velikog raseda dešavala Petrinja, a na drugom je Banjaluka. To znači da se deo seizmičke energije, kada se dešava u Petrinji, ‘preliva’ jednim delom na isti taj rased i sigurno je da se može očekivati da se pojača seizmičnost posle jednog takvog zemljotresa kakav je bio u Petrinji“, kaže Cvijić Amulić.

Poslednji potres sa epicentrom na teritoriji Banjaluke osetio se 6. maja ove godine i bio je jačine 2,3 stepena po Rihteru. Međutim, brojni zemljotresi koji su pogodili Baniju tokom godine osetili su se i u gradu na Vrbasu.

Komentari

Vaš komentar