Posle deset godina iz Sarajeva krenuo voz za Ploče u Hrvatskoj

Region 01. jul 202210:11 > 10:122 komentara
Podeli:
Izvor: F.Z./N1

Iz Sarajeva je jutros, prvi put posle deset godina renuo voz za Ploče u Hrvatskoj, a među putnicima bio je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Talgo voz Železnica Federacije BiH krenuo je prema Pločama pošto je posle osam i po godina postignut sporazum sa Hrvatskim železničkim putničkim prevozom za otvaranje te međunarodne linije.

Novalić je rekao da je „južna prugom“ jedna od najzanimljivijih pruga u Evropi i svetu. „Poznato je da je američki CNN ovu južnu prugu svrstao u deset najlepših u Evropi i svetu, a britanski Gardijan u 18 najatraktivnijih u svetu“, kazao je.

Ova linija ukinuta je 2013, a sezonski voz koji je počeo saobraćati jutros voziće sve do 11. septembra, petkom, subotom i nedeljom.

Novalić je naglasio da je Vlada Federacije BiH u „južnu prugu“ uložila 37 miliona evra.

„Radimo projekat i renoviranja železnice do Doboja, na tzv. severnoj pruzi, a Vlada Tuzlanskog kantona je preuzela obavezu izrade projekta železničkog koridora prema Beogradu, Sarajevu, Tuzli, Brčko-Beograd i Zvornik-Beograd“, rekao je Novalić.

Osim toga, krenuo je i železnički transport roba iz luke Ploče preko BiH do Srbije, Mađarske, Češke i Slovačke.

„Mi smo regionalni lider u prevozu tereta kada se računaju milioni tona, a nesretna događanja u Ukrajini su pokazali da se to povećava, jer su se transporti prebacili na jug, na Ploče i to se vidi po frekvenciji transporta koji idu preko Srbije, Mađarske, do Ukrajine“, istakao Novalić.

Direktor Železnica Federacije BiH Enis Džafić najavio je da će ponovno biti uspostavljena i linija Sarajevo-Zagreb.

Komentari

Vaš komentar